Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 -
Rain showers

10 °C

Σήμερα, 21. Ιανουαρίου 2019

Συγκινητική συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη Γέροντα Εφραίμ στο Φανάρι (Φωτό+Βίντεο)Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ στο Φανάρι αμέσως μετά την πανηγυρική αθώωσή του από το τριμελές Εφετείο Αθηνών.

Κωνσταντινούπολη: BriefingNews

Οι στιγμές ήταν συγκινητικές αφού ο Παναγιώτατος ως πραγματικός πατέρας άνοιξε την αγκαλιά του για τον Γέροντα Εφραίμ και την συνοδεία του, Ιερομόναχο Ευδόκιμο και Μοναχό Αρσένιο μετά από την 9χρονη ταλαιπωρία τους από την υπόθεση που δίχασε την Ελλάδα και ταλαιπώρησε αθώους πολίτες και μοναχούς.

Την Κυριακή το πρωί οι Βατοπαιδινοί Πατέρες έφτασαν στο Φανάρι και εκκλησιάστηκαν με τον Παναγιώτατο στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο.

Αμέσως μετά έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο γραφείο του όπου έμειναν για αρκετή ώρα συζητώντας τα της δικαστικής υποθέσεως, η οποία είχε αίσιο τέλος ενώ ο Γέροντας Εφραίμ ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τις λεπτομέρειες που αφορούσαν την δίκη και την αθωωτική απόφαση.

Συγκεκριμένα ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε συγκινημένος πως αυτή η απόφαση λειτούργησε προς δοξαν της Εκκλησίας και παραμυθία του φιλόχριστου λαού χάρη στις προσευχές του οποίου δεν κάμφθηκε από τις σχεδόν δεκαετείς κατηγορίες το γνήσιο φρόνημα του ποιμένος και των λοιπόν πατέρων της Μονής με το μέγιστο φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό έργο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος αφού δέχθηκε αγιορείτικα δώρα από τους Βατοπαιδινούς Πατέρες, παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά κι ένα εγκόλπιο από τα χέρια του Γέροντα Εφραίμ το οποίο είχε χαραγμένη και την ημερομηνία της αθωώσεώς του, γεγονός που εξέπληξε τον Παναγιώτατο και τον χαροποίησε ιδιαιτέρως.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας μάλιστα προσκάλεσε τους Πατέρες στον κατανυκτικό εσπερινό στον Ιερό Ναό του αγίου Φωκά Μεσοχωρίου στην Πόλη όπου ο ίδιος χοροστάτησε ενώ πλήθος πιστών παραβρέθηκε στον εσπερινό για να πάρει την ευχή του Παναγιώτατου.

Το ίδιο απόγευμα μετά τον κατανυκτικό εσπερινό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Τριπόλεως και Λιβύης ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εύχεται για τον ίδιο και το ποίμνιό του και να τον ευλογεί για να γυρίσει στην Βαβυλώνα του 21ου αιώνα για να αντιμετωπίσει τα θηρία που θα τους κατασπαράξουν. « Ερχόμαστε για να αναβαπτιστούμε» είπε συγκινημένος.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος έδωσε το λόγο στον Γέροντα Εφραίμ ο οποίος αναφέρθηκε καταρχήν στο τυπικό της Θείας Λειτουργίας στο Φανάρι στην κατάνυξη και την λιτότητά της, γεγονός που όπως είπε «βοήθησε και τους ίδιους να συμμετέχουν».

Στην συνέχεια με αφορμή τη γιορτή του αγίου Ιωάννη της Κλίμακος τόνισε ότι μπορεί να δει κανείς την αξία του ασκητισμού, την αξία του μοναχισμού ενώ ωφελούνται και άνθρωποι εκτός μοναχισμού.

Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε σε βιώματά του Γεροντός του, μακαριστού Ιωσήφ, όταν διαχώρισε τις σχέσεις του από τους ζηλωτές που αρνούνταν να μνημονεύσουν το όνομα του Κανονικού Επισκόπου τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ο Γέροντας Εφραίμ χαρακτήρισε «αναρχικούς» και «αντάρτες» εκείνους τους μοναχούς του Αγίου ΄Όρους που αντιδρούν σήμερα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

«Όταν ο παππούς μας ο Ιωσήφ ο ησυχαστής προσευχόταν, τότε με τους ζηλωτές, που όταν ζούσε, ήταν στο έπακρο και επειδή η κανονικότης της Εκκλησίας ευρίσκεται εις το Φανάρι και τότε απετειχίσθη από τους ζηλωτές άκουσε τόσες ύβρεις και ειρωνείες. Και αυτό που έκανε τότε ήταν μεγάλο τόλμημα διότι όλοι τον θεωρούσαν ως κέντρο της ζηλωτικής παρέας. Παρόλα ταύτα έφυγε και πήγε με τα μοναστήρια. Και δεν θα ξεχάσω στον παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη που ήταν υποτακτικός του παππού του Ιωσήφ που αυτός είχε ζηλωτή γέροντα και του λέει τι να κάνεις εσύ τώρα και του λέει ο παππούς θα μνημονεύεις μυστικά μέχρι να πεθάνει ο γέροντας. Και μου είπε και το καταθέτω στην αγάπη Σας, Παιδί μου, μου λέει, εμνημόνευα τότε μυστικά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα τότε. Ήταν προκατειλημμένοι οι Αγιορείτες. Μου λέει ότι έβλεπε την μεταβολή της Χάρης των Θείων Δώρων σε κάθε Θεία Λειτουργία, αλλά όταν δεν μνημόνευε φανερά τον Αρχιεπίσκοπο (Πατριάρχη Αθηναγόρα) η Χάρις ερχόταν μετ' εμποδίων, μόλις εκοιμήθη ο γέροντας και άρχισε να μνημονεύει κανονικά τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως τότε η Χάρις ερχόταν άνευ εμποδίων».

Όπως είπε ο Ηγούμενος Εφραίμ στους παρισταμένους αυτό ήταν ένα παράδειγμα, γεγονός οντολογικό, που δεικνύει το μέγεθος και το βάθος και το πλάτος και την αξία της σωστής εκκλησιολογίας.

«Και αυτό που λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος εκεί στο Άγιο Όρος μερικοί που αντιδρούν τώρα με τη Μεγάλη Σύνοδο ξέρω ότι είναι αναρχικοί, είναι αντάρτες που έφυγαν από τα μοναστήρια και δυστυχώς υπάρχει μια κρυπτή υπερηφάνεια που ετόνισε ο π. Αγαθάγγελος είναι καρπός του ευσεβισμού. Οι ευσεβιστές που έχουν αυτή την ακαλλιέργητη κατάσταση μέσα τους και κρίνουν τους πάντες και τα πάντα και νομίζουν ότι αυτοί είναι οι προύχοντες οι πνευματικοί που θέλουν να δώσουν γραμμή στην Εκκλησία. Και δυστυχώς η Εκκλησία πάσχει από αυτούς τους ανθρώπους για αυτό και η σωστή θέση, η σωστή πορεία η σωστή και αυθεντική πατερική γραμμή είναι να ακολουθούμε την Εκκλησία και ότι έχουμε να το λέμε στην Εκκλησία. Και η Εκκλησία φερομένη πατρικά εις τα τέκνα της ακούει και καλή ώρα ο Παναγιώτατος πάντοτε χαίρεται. Και μου έλεγε ο Άγιος Σταυρονικήτα πως με χαρά είδατε (απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο) την ανταπόκριση των Αγιορειτών. Για αυτό και εμείς χαιρόμεθα που είστε εδώ στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, στην Καθέδρα της Ορθοδοξίας. Γι'αυτό δεν Σας αποκρύπτω Παναγιώτατε οτι η Πόλης αυτή παρ'ολο πού ειναι με Μουσουλμάνους, εν τουτοις αισθανόμεθα οτι ειναι η χάρις της Παναγίας διότι αφιερώθη αυτή επί Κωνσταντίνου Αυτοκράτορος στην Παναγία. Γι΄αυτό καί ο Θεός, είναι μεγάλο πράγμα το οποίο γίνεται τώρα παρ' όλα τα εμπόδια, τούς πειρασμούς, η χάρις του Θεού θέλει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να είναι στην Κωνσταντινούπολη ... Δεν είναι τυχαίο το ότι το Άγιον Όρος, η έδρα του ασκητισμού δεν υπάγεται στην Ελλαδική Εκκλησία, που θα μπορούσε να υπαχθεί και όμως υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που οι γεροντάδες μας, μας έλεγαν, ότι μια ιδιαίτερη ευλογία της Παναγίας είναι ότι το Άγιο Όρος υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος δώρισε στον Γέροντα Εφραίμ, για ευλογία και εις ανάμνηση της μέρας εκείνης το πατριαρχικό του μπαστούνι, ενώ ο Γέροντας ασπάστηκε το χέρι του μετά την στοργική του πράξη .

Ο Γέροντας Εφραίμ συναντήθηκε με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και με άλλους αρχιερείς και πατέρες του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Κατά την διάρκεια της διαμονής τους οι πατέρες, επισκέφθηκαν και το Μετόχι του Αγίου Ανδρέα της Μονής Βατοπαιδίου στην περιοχή Καρακιόι όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον ιερομόναχο Πανάρετο καθώς και από τη ρωσική παροικία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος αποχαιρέτησε τους Πατέρες δίνοντάς τους την ευχή του υποσχόμενος ότι σύντομα θα τους επισκεφθεί στο Μοναστήρι τους

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το BriefingNews: