Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πανηγυρικός εορτασμός της επετείου της ευρέσεως του ιερού σκηνώματος του Οσίου Παταπίου στην ομώνυμη μονή στην Κόρινθο



Το απόγευμα της Δευτέρας της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 2 Μαΐου 2016, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μετέβη στην Ι. Μονή του Οσίου Παταπίου Λουτρακίου που εόρταζε την εύρεση του Ι. Σκηνώματος του προστάτη της Οσίου και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού, η οποία πλημμυρίζει με το Φως Της ολόκληρη την Οικουμένη, φωτίζοντας «τους πριν εσκοτισμένους» από την αμαρτία ανθρώπους αποκαθιστώντας την εφθαρμένη, ένεκα της πτώσεως των Πρωτοπλάστων, φύση του ανθρώπου και δίδοντάς του την δυνατότητα της κατά χάριν θεώσεως.

Τέτοιο παράδειγμα αφθαρτοποιήσεως αποτελεί το αδιάφθορο Ι. Λείψανο του Οσίου Παταπίου του Αιγυπτίου, το οποίο από την οικογένεια των Νοταράδων μετεφέρθη από την Κων/πολη στην Πελοπόννησο και προς διαφύλαξη εναπετέθη στο Σπήλαιο των Γερανείων Ορέων και θαυματουργικώς ανευρέθη το έτος 1904.

Τον εσπερινό αναμετέδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο και ευχαρίστησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης.

Την επομένη ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης τέλεσε τον Όρθρο και την πανηγυρική Θ. Λειτουργία με την συμμετοχή της πολυπληθούς Αδελφότητος και των πιστών, που προσήλθαν να αποδώσουν την ευλάβεια τους στον θαυματουργό Όσιο.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας με πομπή Κλήρος, Μοναστική Αδελφότητα και ευλαβείς Προσκυνητές παρέστησαν ενώπιον του Ι. Σκηνώματος του Οσίου Παταπίου στο Σπήλαιο της ευρέσεως, όπου ανεπέμφθη ικετήριος δέησις υπό του Σεβ. Μητροπολίτου «υπέρ ειρήνης και καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, υγείας τε και σωτηρίας της Ι. Αδελφότητος και των ευλαβών προσκυνητών», ευχηθέντος εις όλους «Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα».