Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Παναγία Σουμελά: Οργή και θλίψη για τους βανδαλισμούς των τοιχογραφιών της ιστορικής μονής (ΦΩΤΟ)



Οργή και θλίψη προκαλούν οι εικόνες των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά που φαίνονται να έχουν καταστραφεί σε μεγάλο μέρος τους. Άγνωστοι προξένησαν τεραστίων διαστάσεων καταστροφές στις περίφημες και ιστορικές τοιχογραφίες της Μονής, κατά το διάστημα που ήταν κλειστή για επισκευές.

Η τουρκική ιστοσελίδα arkeofili.com φέρνει το φως της δημοσιότητας τους βανδαλισμούς αυτούς λίγες ημέρες πριν από τη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου.

Στο κείμενο (που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Erman Ertuğrul) αναφέρεται ότι έχουν σβηστεί ή έχουν γραφτεί ονόματα επάνω σε όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών, εκτός από όσες βρίσκονται στην οροφή και δεν μπορούσαν να τα φτάσουν οι βάνδαλοι.

Οι καταστροφές αυτές έγιναν γνωστές από τις 28 Ιουνίου που η Μονή άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από πέντε χρόνια που κράτησαν οι εργασίες συντήρησης.


(Φωτ.: arkeofili.com)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν είναι γνωστό ποσό καινούργιες είναι αυτές οι καταστροφές, ενώ από κάτω Τούρκοι πολίτες σχολιάζουν πως σε ένα σοβαρό κράτος αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές.

Με πληροφορίες από nfognomonpolitics.gr, liberal.gr, arkeofili.com