Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τοιχογραφιες



Βουλγαρία - ΒΤΑ: Μονή Ζέμεν κοντά στη Σόφια: Μοναδικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα

Η Μονή Ζέμεν, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σόφιας, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και διαθέτει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, μεταξύ των οποίων και μια μοναδική σκηνή: την κατασκευή των καρφιών για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού, όπως αναφέρει η Περιφερειακή Διοίκηση του Πέρνικ.



Παναγία Σουμελά: Οργή και θλίψη για τους βανδαλισμούς των τοιχογραφιών της ιστορικής μονής (ΦΩΤΟ)

Οργή και θλίψη προκαλούν οι εικόνες των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά που φαίνονται να έχουν καταστραφεί σε μεγάλο μέρος τους. Άγνωστοι προξένησαν τεραστίων διαστάσεων καταστροφές στις περίφημες και ιστορικές τοιχογραφίες της Μονής, κατά το διάστημα που ήταν κλειστή για επισκευές.



Με ειδικό μηχανισμό θα καλύπτονται οι τοιχογραφίες

Οι ετοιμασίες για την πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου σύμφωνα με το διάγγελμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει ήδη. Σύμφωνα με την Sabah, τα αρμόδια υπουργεία της Τουρκίας έχουν αναλάβει την τροποποίηση του ναού ώστε να γίνει η πρώτη προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου.



Σπουδαία ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκε νωπογραφία με τον Νάρκισσο - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Μία ακόμα σπουδαία ανακάλυψη έχουν να επιδείξουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Πομπηία, οι οποίοι έφεραν στο φως μια εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής νωπογραφία που απεικονίζει τον Νάρκισσο στην «κλασική» του θέση, δηλαδή να παρατηρεί την αντανάκλασή του στα νερά της πηγής.