Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας υμνεί την Σύνοδο (Βίντεο)



Για την Πανορθόδοξο Σύνοδο οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, μίλησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'. 

- Δύο λόγια για τους Ρώσους τηλεθεατές σχετικά με τη Σύνοδο:

Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που απευθύνομαι στους ανθρώπους της Ρωσίας μέσω ρωσικής τηλεόρασης. Я – ваш человек. (=Είμαι δικός σας άνθρωπος). Έζησα κοντά σας δέκα ολόκληρα χρόνια. Μοе сердце осталось в Русской Православной Церкви, обратно не вернешь, этого не будет никогда. (Η καρδιά μου έμεινε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει). Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά γι’ αυτή τη Μεγάλη και Ιερά Σύνοδο που έγινε εδώ στην Κρήτη, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Βεβαίως η Ρωσική Εκκλησία είναι μια τόσο μεγάλη και ευλογημένη (00:48)μαζί με τον Πατριάρχη Κύριλλο, αλλά ξέρω ότι μας σκέπτεται, η καρδιά του είναι πάντα κοντά μας, σε εμένα σαν Πατριάρχη Αλεξανδίας. Είναι ο αγαπημένος μου αδελφός και ξέρει πόσο αγαπώ και πόσο κοντά είμαι στη Ρωσική Εκκλησία. Ελπίζω στο μέλλον να μας αξιώσει ο Θεός να γίνουν πολλές-πολλές Σύνοδοι και να είμαστε όλοι μαζί οι Ορθόδοξες Οικογένειες.  Εύχομαι στον ευσεβή ρωσικό λαό να έχουν αγάπη στο Θεό αγάπη στην Εκκλησία και να ξέρουν ότι το λιμάνι όπου ξεκουράζεται κάθε άνθρωπος είναι μόνο η Εκκλησία. Еще раз поздравляю вас, дай вам Бог здоровья, счастья, много лет и моему другу Константину! (=Πάλι σας συγχαρώ, να σας δώσει ο Θεός υγεία, ευτυχία, πολυχρονία και το ίδιο εύχομαι στον φίλο μου Κωνσταντίνο!

- Δύο λόγια στον Μακαριότατο Ονούφριο που γιόρτασε χθες;

Θα ήθελα να πω στον Μακαριότατο αδελφό μου Ονούφριο στο Κίεβο χρόνια πολλά. Έζησα δέκα χρόνια στην Οδησσό, γνωρίζω τον Ονούφριο ότι είναι άγιος άνθρωπος και να ξέρει πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας  και όλοι μας είμαστε κοντά στην κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία  με Μητροπολίτη τον Μακαριότατο Ονούφριο που να έχει καλά του Θεού, χρόνια πολλά και υγεία πάν’ απ’ όλα.

- Τί γνώμη έχετε για την πρόσφατη δήλωση Ουκρανών βουλευτών για την αυτοκεφαλία;

Το έμαθα, αλλά είναι θέμα της Εκκλησίας.  Εγώ, όπως είπα και στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη, η Ουκρανική Εκκλησία ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία και ο πατριάρχης της είναι ο Πατριάρχης Μόσχας.