Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η θεία λειτουργία του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κρήτη



    Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β έγινε η θεία λειτουργία του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Κισάμου. 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΗΤΗ: BRIEFING NEWS

1806leit (6).jpg

   Συμπροσευχήθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όλοι οι Προκαθήμεμενοι, ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης οι οποίοι τόνισαν την σημαντικότητα του ιστορικού αυτού γεγονότος και την ανάγκη για ενότητα στην Εκκλησία. Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται στην Κρήτη, «συμμετέχοντας σε αυτό το ιστορικό γεγονός της Αγίας Συνόδου της Ορθοδοξίας, που οργανώνεται σε ένα νησί (την Κρήτη), που αποτελεί τον ιστορικό θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας.» Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε, ότι είναι «τιμή και προνόμιο να φιλοξενούμε ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός για όλη την Ορθοδοξία. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που συνήθως την σημασία του αντιλαμβανόμαστε μετά και όχι την στιγμή που γίνεται.».

1806leit (3).jpg

Σήμερα η Εκκλησία μνημονεύει τις ψυχές των κεκοιμημένων (Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής), συνεπώς στη Θεία Λειτουργία μνημονεύθηκαν τα ονόματα όσων, κεκοιμημένων, εργάστηκαν για την προπαρασκευή και σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

1806leit (4).jpg

 

 1806leit (5).jpg

     

Μετά τη Θεία λειτουργία η Μητρόπολη Κισάμου φιλοξένησε τους Προκαθήμενους των εκκλησιών, τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, στο "Τσατσαρωνάκειο" πολύκεντρο.

Ομιλία Μητροπολίτη Κισσάμου κ Αμφιλόχιου στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων εκκλησιών

Ο Πατριαρχης Ρουμανίας κ Δανιήλ απευθήνει μήνυμα

 

 Η Μητρόπολη Κισάμου πρόσφερε σε ολους τους παραβρισκόμενους παραδοσιακά δώρα ενώ έγιναν ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων και αναμεσα στους Προκαθήμενους των εκκλησιών και τον Δήμαρχο Κισσάμου.

 

Επίτιμοι δημότες Κισάμου ανακηρύχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετέχουν στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Οπως είπε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Θόδωρος Σταθάκης, η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απονομή της διάκρισης λήφθηκε « ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης του πολυσήμαντου και παγκοσμίου αναγνωρισμένου έργου τους».

 

'Υστατη προσπάθεια ενότητας

 

Εν τω μεταξύ επίσημη πρόσκληση να μετέχουν στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά αύριο, απηύθυναν οι 10 Προκαθήμενοι που μετείχαν χθες στις εργασίες της Μικρής Σύναξης προς τους τέσσερις Προκαθήμενους της Ορθοδοξίας που απουσιάζουν από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων.

H εισήγηση για την πρόσκληση έγινε από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο ο οποίος ζήτησε εκτός από το Συλλείτουργο της Κυριακής να κληθούν να παραστούν και στις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου που επισήμως ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη του ζήτησε να μειώσουν το χρόνο αποφεύγοντας επιστολές και φαξ και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και με τους 4 απόντες για να τους καλέσει . ¨Οι διαφορές στο Κατάρ ή το θέμα των μεικτών γάμων δεν μπορεί να είναι λόγοι απουσίας των 4 Προκαθημένων» τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συμφωνία των υπολοίπων 9 Προκαθημένων ξεκίνησε τη διαδικασία των τηλεφωνικών επαφών στο περιθώριο της Μικρής Σύναξης η οποία εξετάζει τις λεπτομέρειες του μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου.

Οι ίδιοι νωρίτερα σε μία ακόμη κίνηση για έμπρακτη ενότητα, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας έστω και αυτή τη στιγμή ότι προέχει η ενότητα και αυτό που επιθυμούν είναι στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής στον Άγιο Μηνά να είναι παρόντες και οι 14 Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

"Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι οι απούσες Εκκλησίες θα καταφέρουν να έρθουν," υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής , μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαλλίας ,από το Κολυμπάρι των Χανίων όπου και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μέσα από μία λιτή δήλωση αλλά με πολλά μηνύματα ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις για αφίξεις από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών που δεν παρίστανται τόνισε η Ορθοδοξία του καλεί όλους, χωρίς να μπαίνουν όρια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία επιστολή του Πατριάρχης της Μόσχας, οποίος σε μία αποστροφή του λόγου επισημαίνει ότι η ενότητα της Εκκλησίας παραμένει και δεν αμφισβητείται παρά τις όποιες απουσίες της Συνόδου.

Οι 10 Προκαθήμενοι συνεπικουρούμενοι από δύο Μητροπολίτες τους έκαστος, προσευχηθήκαν από κοινού για την ευόδωση των εργασιών της Συνόδου στην εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας και αφού περπάτησαν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι μέχρι το χώρο της ορθόδοξης ακαδημίας μπήκαν στον χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν τη μικρή Σύναξη.

 Δείτε το ευχαριστήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την φιλοξενία της Μητρόπολης Κισάμου στους Προκαθήμενους των Εκκλησιών που συμμετέχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στην κάμερα του briefingnews.

Πηγή κειμένου: 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BRIEFINGNEWS, OIKOΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ