Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΔΙΣ – «Αποδεχόμαστε την πρόταση της Πολιτείας»



Με αυστηρά μέτρα υγιεινής και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας συνεδρίασε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να αποφανθεί επί των εξελίξεων αναφορικά με την σταδιακή επιστροφή στη «νέα κανονικότητα».

Στο δελτίο τύπου που εξεδόθη αναφέρεται ότι η ΔΙΣ «υποδέχεται με ελπίδα το διάγγελμα του πρωθυπουργού τον ο­ποίον συγ­χαί­ρει για τις ευ­χα­ρι­στίες τις ο­ποίες ε­ξέ­φρασε δη­μο­σίως προς την Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος και σύμ­παντα τον Ι­ερό Κλήρο και τον ευ­σεβή Λαό Αυ­τής, α­να­γνω­ρί­ζον­τας έτσι την συμ­βολή του στην αν­τι­με­τώ­πιση της παν­δη­μίας».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Εκκλησία ε­πε­ξερ­γά­ζε­ται ήδη προ­τά­σεις, οι ο­ποίες προέρχονται από τα συμ­πε­ρά­σματα της Ε­πι­στη­μο­νι­κής Επιτροπής, τις ο­ποίες θα αποσαφηνίσει κατά τη συνεδρίαση του Μαίου και θα τις καταθέσει στην Πο­λι­τεία, προ­κει­μέ­νου να ι­σχύ­σουν από την Κυ­ρι­ακή 17η Μα­ΐου 2020, ο­πότε και οι πι­στοί θα ε­πα­νέλ­θουν υπό ό­ρους στην κοινή Λα­τρεία εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών.

Όπως ενημέρωσε μετά την λήξη, ο  Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος η Εκκλησία αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης, και θα εκμεταλλευτεί το διάστημα που μεσολαβεί προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Υπογράμμισε επίσης ότι στις 12 Μαίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Σεβασμιώτατος  υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν φωνές σήμερα που να ζητούν την σύγκληση της Ιεραρχίας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο τόνισε:

«Η Θεία Ευχαριστία βασίζεται στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Το μυστήριο της  Θείας Ευχαριστίας βασίζεται στον λόγο του Χριστού (…).  Αυτό τονίζεται σήμερα.  Η κ. Κεραμεως είπε άλλωστε ότι δεν υπεισέρχεται σε θέματα πίστεως. (…) Εμμένουμε στη σταθερή μας άποψη. Δε μπορεί να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Μπορεί ο Χριστός να μεταφέρει τον θάνατο ;;;;»

«Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν την θεία κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία» υπογράμμισε

Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα εορτασθεί η Απόδοση του Πάσχα, υπογράμμισε ότι αυτό θα αποφασιστεί στις 12 Μαίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ

«Στην Ορθοδοξία δεν υπέχει ατομική λατρεία. Διότι η λατρεία ανήκει στον Αγιο Τριαδικό Θεό. Στην Παναγία και τους Αγίους υπάρχει σεβασμός και τιμή, όχι λατρεία. Η Αγία Εκκλησία είναι  το σώμα του Χριστού. Μπορεί το κεφάλι να πει δεν χρειάζεται το σώμα ; Είμαστε όλοι μαζί. Η ενότητα εκφράζεται στην λατρεία της Εκκλησίας και βιώνεται με το αποτέλεσμα της. Γιαυτό έχουμε τα θαύματα. Την πίστη μας» υπογράμμισε ο Μητρ. Φιλίππων.

 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ τον Σεβασμιώτατο Εκπρόσωπο Τύπου της ΔΙΣ, κατά τις αποκρίσεις του, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

 Προκειμένου, να διασφαλιστούν οι αποστάσεις μεταξύ των Ιεραρχών η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα της Ιεραρχίας.

Επισημαίνεται ότι, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια πραγματοποίησε θερμομέτρηση στους Ιεράρχες πριν από την είσοδό τους στο Συνοδικό Μέγαρο, ενώ έχει στηθεί ένα νέο ιατρείο στο ισόγειο του Μεγάρου.

Επίσης, στην αίθουσα της συνεδρίασης υπήρχαν αντισηπτικά.

 Προσερχόμενος στην ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς από τον Δημήτρη Στρουμπάκο και το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για το αν είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκκλησιών, απάντησε:

«Κάντε υπομονή μέχρι το μεσημέρι»

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης. Αν δεν άνοιγαν οι εκκλησίες στις 17 Μαϊου δεν θα ήμασταν» δήλωσε αποκλειστικά στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τον Δημήτρη Στρουμπάκο ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΔΙΣ

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος

 Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 163ης ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (2019 – 2020)

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος

Ο Αρχιγραμματεύς
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και από 15-10-2019 ως Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης