Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αγία Σοφία: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΣτΕ- Στον Ερντογάν το κλειδί της απόφασης- Κατά της μετατροπής σε τζαμί εισηγήθηκε ο Εισαγγελέας



Εξαιρετικά σύντομη, μόλις 17 λεπτά,  ήταν σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου η συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα για μετατροπή ή όχι της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος. 

Tο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Έκρινε ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, ωστόσο αναφέρουν ότι αλλαγή στο καθεστώς του ναού μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί σε διάστημα 15 ημερών.

Ο δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος που προσέφυγε στην δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείου, επανέλαβε ότι η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή.

Διαβάστε περισσότερα στο orthodoxianewsagency.gr