Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 -

Ροδόχρους ακμή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεταιΗ ροδόχρους ακμή, γνωστή και ως ροδόχρους νόσος, είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, προκαλώντας ερυθρότητα, ορατά αιμοφόρα αγγεία, σπυράκια και πρήξιμο.

Συνήθως εμφανίζεται ως τάση το άτομο να κοκκινίζει πιο εύκολα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

 
 -Πρησμένο δέρμα

-Δέρμα που καίει ή είναι πολύ ευαίσθητο
-Ορατά σπασμένα αιμοφόρα αγγεία
-Εξάρσεις που μοιάζουν με ακμή
-Λιπαρό δέρμα

«Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να προκαλέσουν έξαρση», σύμφωνα με τη δερματολόγο Lycia Thornburg.

Παρόλα αυτά, «είναι δυνατόν να ελέγξετε τη ροδόχρου ακμή, ακόμη και να αποτρέψετε την επιδείνωσή της, αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας τους εκλυτικούς παράγοντες, που κυμαίνονται από το αλκοόλ έως το ηλιακό φως και τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε», αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής, η Thornburg και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, συνιστούν:

Επιλέγετε προϊόντα φιλικά προς τη ροδόχρου ακμή. Αναζητάτε προϊόντα που δεν φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας και είναι φτιαγμένα για ευαίσθητο δέρμα.

Αποφεύγετε τα προϊόντα προσώπου που περιέχουν αλκοόλ, καμφορά, άρωμα, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ, μενθόλη, θειικό νάτριο και ουρία.

Δοκιμάστε τα προϊόντα σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας στο εσωτερικό του χεριού σας κάθε μέρα για μια εβδομάδα έως 10 ημέρες πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Εάν το δέρμα σας παραμένει καθαρό, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν πιθανότατα δεν θα προκαλέσει έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Καθαρίζετε και ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας.

Αποφύγετε τον πειρασμό να παραλείψετε τον καθαρισμό αν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο. Ο καθαρισμός έως και δύο φορές την ημέρα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τη λιπαρότητα και τη βρωμιά που μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό.

Εφαρμόζετε ένα ήπιο καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων σας, στη συνέχεια ξεβγάλτε και στεγνώστε απαλά το πρόσωπό σας με μια καθαρή πετσέτα.

Η ενυδάτωση μετά τον καθαρισμό, ακόμη και αν αισθάνεστε λιπαρό το δέρμα σας, βοηθά στην ενυδάτωση και μειώνει τους ερεθισμούς.

Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στη σκιά, καλύψτε το δέρμα σας και εφαρμόστε σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

Αναζητήστε αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου ή και τα δύο.

Να είστε προσεκτικοί στην καθαριότητα. Μην τρίβετε το πρόσωπό σας και μην χρησιμοποιείτε σκληρά σφουγγάρια ή απολεπιστικά, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα μακιγιάζ εάν το επιθυμείτε. Επειδή έχετε ροδόχρου ακμή δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε το μακιγιάζ. Ένα κονσίλερ με κίτρινη απόχρωση μπορεί να καλύψει τον αποχρωματισμό και ένα κονσίλερ με πράσινη απόχρωση μπορεί να καμουφλάρει την ερυθρότητα.

Να έχετε απλώς κατά νου ότι ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν μακιγιάζ με βάση το νερό ή σε μορφή σκόνης, επειδή συνήθως δεν ερεθίζουν τη ροδόχρου ακμή.

Η Thornburg σημειώνει ότι παρότι η ροδόχρους ακμή είναι συχνή, υπάρχουν και άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαγνώσετε το πρόβλημά σας, να βρείτε τη θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα και να σας συμβουλέψει πώς να αποφεύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες.