Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι τροφές που θρέφουν το δέρμα



Ενώ οι επιστήμονες «πιστώνουν» αμέτρητες ώρες για να ανακαλύψουν αυτό που κάθε γυναίκα θα ήθελε να έχει στο συρτάρι της, τα στοιχεία  δείχνουν ότι το ελιξήριο της ομορφιάς βρίσκεται -μεταξύ άλλων- στο καθημερινό μας μενού.

 

Αναζητώντας το μυστικό της Αφροδίτης, συχνά χανόμαστε στον κυκεώνα των επιλογών. Όμως τα πράγματα είναι απλά: Η ομορφιά ξεκινάει από μέσα, παρέχοντας στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και η οποιαδήποτε εκδοχή της κοσμητολογίας έρχεται για να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαράβατος κανόνας για όσες θέλουν να είναι και να παραμείνουν όμορφες. Γιατί αφενός εξασφαλίζει στον οργανισμό συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία, αφετέρου δεν τον φορτώνει με  άχρηστες θερμίδες (και ό,τι αυτό συνεπάγεται). 2σε 1!

Υγιές και νεανικό δέρμα

Μια αμπούλα βιταμίνης Ε, δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν η καθημερινή διατροφή «σαμποτάρει» την υγεία του δέρματος. Η εμφάνιση του δέρματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω της τροφής και η έλλειψή τους μπορεί να «αμαυρώσει» την εικόνα μας. Από την άλλη το υγιές δέρμα δεν συνεπάγεται μόνο μια καλή εμφάνιση. Έχει και έναν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό: Διατηρεί την υγρασία μέσα στο σώμα και αποβάλλει τα βακτήρια και τις τοξίνες. Η σωστή διατροφή δίνει στο δέρμα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπλασή του. Αλλά ακόμη και ένα υγιές δέρμα έχει ανάγκη από διαρκή προστασία. Οι ελεύθερες ρίζες και άλλα βλαπτικά μόρια, «βομβαρδίζουν» το φυσικό κολλαγόνο του και το σπογγώδες δίκτυο των ινών που το διατηρούν αφράτο και χωρίς ρυτίδες. Αποτέλεσμα; Το δερματολογικό ισοδύναμο της σκουριάς. Το κύριο μέσο για να καταπολεμήσουμε αυτή τη «σκουριά» από μέσα προς τα έξω είναι τα αντιοξειδωτικά. 
Η βιταμίνη C, η Β-καροτίνη, η φυσική βιταμίνη Ε, το σελήνιο και οι πολυφαινόλες, «πρωταγωνιστούν» σε εκατοντάδες μελέτες που αποδεικνύουν την προστατευτική δράση αλλά και τις προληπτικές ιδιότητες των στοιχείων αυτών. Η βιταμίνη C προάγει , επιπλέον, τη δημιουργία του κολλαγόνου και προστατεύει έτσι από τη γήρανση.

 

Πηγές:

Βιταμίνη C: Πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, βατόμούρα, φράουλες, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο

Β-καροτίνη: Βερίκοκο, πεπόνι, καρότα, μάνγκο, πιπεριές, σπανάκι, γλυκοπατάτα, λαχανάκια Βρυξελλών

Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορος, τόνος, σολωμός, αβοκάντο

Σελήνιο: Κρέας, θαλασσινά, αβοκάντο, ολικής άλεσης δημητριακά, ηλιόσπορος,  κ.α.

Πολυφαινόλες: Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, βότανα, προϊόντα κακάο (π.χ. μαύρη σοκολάτα), προϊόντα ολικής άλεσης, τσάι, καφές