Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καθημερινές συνήθειες που γερνούν το δέρμα μας



Πολλές καθημερινές συνήθειες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η φτωχή διατροφή και το αλκοόλ, επηρεάζουν την όψη του δέρματος. Πώς θα καθυστερήσουμε τη γήρανση στο δέρμα μας;

Όμορφο δέρμα

Το δέρμα προστατεύει τον οργανισμό αλλά αποτελεί και την εμφάνισή σας στον κόσμο. Όταν είναι υγιές είναι πηγή ομορφιάς. Οι καθημερινές επιλογές επηρεάζουν τον τρόπο που φαίνεται. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρήσετε το δέρμα σας νέο, υγιές και χωρίς ρυτίδες.

Διατροφή

Αν θέλετε καλό δέρμα προσέξτε τη διατροφή σας. Υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C και χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών και υδατανθράκων συνδέονται με καλύτερη εμφάνιση καθώς το δέρμα γερνά.

Η αλλαγή της διατροφής βοηθά την εμφάνιση. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως ψάρια φρούτα και λαχανικά βοηθούν.

Βιταμίνες

Η αντιγηραντική σας κρέμα μπορεί να περιέχει βιταμίνη C ή E. Βάλτε και μέσα σας τα αντιοξειδωτικά, με τη διατροφή.
Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες και το σελήνιο μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τη βλάβη του ήλιου. Μπορεί ενδεχομένως ακόμα να βοηθήσουν να αναστραφούν τα σημάδια της γήρανσης, όπως ρυτίδες και δυσχρωμία του δέρματος.

Άσκηση

Η άσκηση ωφελεί κάθε μέρος του σώματος, όπως και το δέρμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία βοηθώντας τη θρέψη του δέρματος. Η καλύτερη ροή φέρνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και μπορεί να βοηθήσει το δέρμα στην παραγωγή κολλαγόνου που προστατεύει από τις ρυτίδες. Μη φοβάστε να ιδρώσετε –η άσκηση δεν θα κλείσει τους πόρους.

Πλύντε το πρόσωπο μετά την άσκηση και αποφύγετε τις στενές κορδέλες που μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και να ερεθίσουν το δέρμα.

Κοιμηθείτε

Αν δεν κοιμάστε καλά θα φανεί στο πρόσωπό σας, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ωχρό δέρμα και «σακουλιασμένα μάτια». ΟΙ 7-8 ώρες το βράδυ θα βοηθήσουν το σώμα και το δέρμα. Αν έχετε την ίδια στάση ύπνου στο μαξιλάρι για χρόνια θα εμφανίσετε ρυτίδες εκεί που το δέρμα πιέζεται από το μαξιλάρι. Αν κοιμάστε μπρούμυτα θα χειροτερέψουν οι σακούλες κάτω από τα μάτια. Η λύση είναι να κοιμάστε ανάσκελα.

Μακριά από τον ήλιο

Αν λατρεύετε τον ήλιο πιθανόν έχετε υποστεί βλάβη από αυτόν. Περίπου το 90% της βλάβης οφείλεται στον ήλιο.
Να φοράτε πάντα αντηλιακό. Ψάξτε για προϊόντα που περιέχουν zinc oxide, titanium dioxide, ή avobenzone. Αντηλιακά με SPF 30 ή υψηλότερο είναι τα καλύτερα. Να φοράτε καπέλο με γείσο και μακριά μανίκια και να αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 10.00 και 2.00, όταν είναι πιο δυνατός.

Φροντίδα γερασμένου δέρματος

Καθώς μεγαλώνετε το δέρμα σας αλλάζει. Το σώμα σας δεν παράγει τόσο κολλαγόνο και η ελαστίνη γίνεται πιο ασθενής. Επίσης δεν δημιουργείτε ή χάνετε δερματικά κύτταρα τόσο γρήγορα.
Για να ενισχύσετε το δέρμα σας απολεπίστε, χρησιμοποιήστε σαπούνι που δεν ξηραίνει και ενυδατώστε συχνά. Χρησιμοποιήστε ρετινοειδή για τη μείωση των ρυτίδων και κυρίως μείνετε μακριά από τον ήλιο.

Πρέπει να πίνετε καφέ ή να εφαρμόζετε στο σώμα σας καφεΐνη;

Η καφεΐνη στον καφέ και το τσάι αφυδατώνει, επομένως μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Έρευνα ανακάλυψε ότι όταν εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της βλάβης από τον ήλιο Και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου- τουλάχιστον στα ποντίκια.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν αν η εφαρμογή καφεΐνης τοπικά προστατεύει και το ανθρώπινο δέρμα.

Πείτε όχι στο αλκοόλ

Πολύ αλκοόλ είναι βλαβερό για το δέρμα όπως και για τον οργανισμό. Το αλκοόλ είναι διουρητικό. Προκαλεί απώλεια υγρών στον οργανισμό με αποτέλεσμα το ξηρό δέρμα. Διαστέλλει επίσης τα αγγεία. Με τον καιρό μπορούν να εμφανίσει μόνιμη βλάβη και το δέρμα να παραμείνει κόκκινο.

Διακόψτε το τσιγάρο

Το τσιγάρο είναι βλαβερό για το δέρμα. Μετά τον ήλιο έρχεται δεύτερο στην πρόκληση ρυτίδων και ξηρού δέρματος. Κάτω από το μικροσκόπιο μπορείτε να δείτε ρυτίδες και σε 20χρονους ακόμα καπνιστές. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή αίματος στο δέρμα και συμβάλλει στη διάσπαση του κολλαγόνου. Λιγότερο κολλαγόνο σημαίνει περισσότερες ρυτίδες. Σταματήστε τη βλάβη διακόπτοντας το τσιγάρο.

Καθαρισμός

Κάθε μέρα το δέρμα σας παλεύει με τη ρύπανση-καπνό, εξατμίσεις, νέφος. Κρατήστε το υγιές καθαρίζοντάς το.

Με βάση τις ανάγκες του δέρματος μπορείτε να το καθαρίζετε με απαλό σαπούνι ή να το απολεπίζετε τη νύχτα με απαλό scrub και τονωτικό για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Στη συνέχεια να εφαρμόζετε κρέμα με ρετινόλη και ενυδατική. (Το λιπαρό δέρμα χρειάζεται και αυτό ενυδάτωση. Ψάξτε προϊόντα χωρίς έλαια.)