Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η καλοκαιρινή περιποίηση των μαλλιών



Ακριβώς όπως βλάπτει το δέρμα σας, ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το θαλασσινό νερό και το χλώριο βάζουν επίσης το… χεράκι τους.

Το όχι και τόσο όμορφο αποτέλεσμα των παραπάνω; Λίγες μόλις εβδομάδες καλοκαιριού και τα μαλλιά που ήταν όμορφα, λαμπερά και εύκολα διαχειρίσιμα φαίνονται και μοιάζουν θαμπά και φριζαρισμένα.

Το φριζάρισμα δεν είναι ένα απλό σχήμα λόγου. Οι ειδικοί στη δερματολογία λένε πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου στην πραγματικότητα «μαγειρεύουν» την τρίχα. Η ζημιά είναι πιο εμφανής στα βαμμένα μαλλιά που το καλοκαίρι έχουν την τάση να ξεθωριάζουν και να παίρνουν το χρώμα του χαλκού.

Ακόμα όμως και τα μαλλιά που δεν είναι βαμμένα υποφέρουν από τον ήλιο. Οι ακτίνες UV τα στεγνώνουν και κάνουν τραχιά την λεία επιδερμίδα ή το εξωτερικό στρώμα της τρίχας.

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε και πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα μαλλιά σας, τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο ήλιος και τα μπάνια μπορούν να καταστρέψουν τα μαλλιά σας αν δεν τα φροντίσετε.

Το φριζάρισμα

Τα ξηρά μαλλιά είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από μια «ασθένεια» του καλοκαιριού που είναι ακόμα πιο ενοχλητική και από τα τσιμπήματα των κουνουπιών: Το φριζάρισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ξηρά μαλλιά απορροφούν την επιπλέον υγρασία στον αέρα, με αποτέλεσμα τα στελέχη της τρίχας να φουσκώνουν και να σπάνε.

Η «ζημιά» από το κολύμπι

Η κολύμβηση επίσης κάνει μεγάλη ζημιά στα μαλλιά σας. Κάντε μια βουτιά στην πισίνα και μονομιάς το χλώριο θα απογυμνώσει τα μαλλιά σας από τα φυσικά προστατευτικά του έλαια. Αν είστε ξανθιά μπορεί να τα δείτε να παίρνουν μια διόλου κολακευτική πρασινωπή χροιά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του χαλκού και των άλλων χημικών της πισίνας δεσμεύονται με την πρωτεΐνη στο στέλεχος της τρίχας.

Από την άλλη, μια βουτιά στη θάλασσα χρωματίζει τα μαλλιά με άλλο τρόπο. Η μεγάλη περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε αλάτι αντλεί το νερό από τα μαλλιά και το δέρμα σας και μπορείτε να καταλήξετε με δάχτυλα που μοιάζουν με δαμάσκηνα και με ξεραμένα μαλλιά.

Συμβουλές για υγιή και πανέμορφα μαλλιά το καλοκαίρι

Καλοκαίρι δεν πρέπει να σημαίνει δύσκολες μέρες για την τρίχα των μαλλιών σας. Με κάποια επιπλέον φροντίδα τα μαλλιά σας μπορούν να δείχνουν υπέροχα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες. Ιδού μερικές συμβουλές για τη φροντίδα και την περιποίηση των μαλλιών τους καλοκαιρινούς μήνες:

Ξεκινήστε το καλοκαίρι με μια περιποίηση μαλλιών. Απαλλαγείτε από την ψαλίδα και ανανεώστε το στυλ σας. Ισως χρειαστεί να τα κόψετε αρκετά σε σχέση με το συνηθισμένο μάκρος τους. Τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαλλιά αναγεννιούνται περισσότερο στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι παρά στους «νεκρούς» μήνες του χειμώνα.

Βάλτε «ασπίδα» απέναντι στον ήλιο. Απλώστε στα μαλλιά σας ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών που περιέχει φίλτρα UV. Αυτό μπορεί να είναι σε σπρέι, τζελ ή κρέμα. Τα προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά από τον ήλιο, βοηθούν επίσης να διατηρηθεί το χρώμα τους και τα προφυλάσσουν από το ξεθώριασμα. Εάν σκοπεύετε να περάσετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, φορέστε ένα καπέλο με πλατύ γείσο. Οχι μόνο θα εμποδίσει την τρίχα να καεί, αλλά θα προστατεύσει επίσης το τριχωτό της κεφαλής σας και τα αυτιά σας, περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον καρκίνο του δέρματος.

Βρέξτε τα μαλλιά σας πριν μπείτε στη θάλασσα ή την πισίνα. Αν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα με καθαρό νερό ή conditioner, δεν θα απορροφήσουν τόσο πολύ αλμυρό νερό ή χημικά από την πισίνα. Επίσης, μετά το μπάνιο ξεπλύνετε τα μαλλιά σας. Αν δεν υπάρχει ντους σε κοντινή απόσταση πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με φρέσκο νερό.

Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό σαμπουάν και conditioner. Ακόμα και δεν είναι η μάρκα που συνήθως χρησιμοποιείτε, μπορείτε να πλένετε τα μαλλιά σας πιο συχνά για να αντιμετωπίσετε τον ιδρώτα και τους ρύπους του καλοκαιριού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα ένα καθαριστικό προϊόν που θα απομακρύνει από τα μαλλιά σας τα υπολείμματα των χημικών ουσιών.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα εργαλεία θερμότητας. Μια με δυο φορές την εβδομάδα επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα από το πιστολάκι, ή το σίδερο των μαλλιών. Είναι καλύτερα να τα λούζετε το βράδυ και να τα κάνετε μια κοτσίδα ή αλογοουρά πριν πάτε για ύπνο. Οταν ξυπνήσετε το πρωί θα έχετε όμορφα κυματιστά μαλλιά. Είναι η τέλεια εμφάνιση για Σαββατοκύριακο, ενώ μπορείτε παράλληλα να χρησιμοποιήσετε και αξεσουάρ μαλλιών όπως μια στέκα, μια κορδέλα ή χαριτωμένα κοκαλάκια.

«Ξεγελάστε» το φριζάρισμα. Τα υγιή και καλοδιατηρημένα μαλλιά είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στο φριζάρισμα. Σε συνδυασμό με την περιποίηση και το conditioner μια – δυο σταγόνες λοσιόν κατά του φριζαρίσματος ή ορός, μπορούν να χαρίσουν στα μαλλιά σας υγεία, απαλότητα και λάμψη. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες ελαίων αν δεν θέλετε τα μαλλιά σας να γίνουν βαριά και να πέφτουν σα να ζυγίζουν τόνους.

Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς. Οταν ο αέρας έχει τόσο πολλή υγρασία, το φριζάρισμα δεν μπορεί να αποφευχθεί ολοκληρωτικά. Γι’ αυτό μη χάνετε τον καιρό σας προσπαθώντας να το καταπολεμήσετε. Αντ’ αυτού βρείτε ένα εύκολο χτένισμα για τις μέρες με εξαιρετική υγρασία και απλά μην σκέφτεστε όλη την ώρα τα μαλλιά σας.