Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιατί τα φρούτα του δάσους είναι τόσο απαραίτητα για μια δίαιτα;


Έχουν εισβάλλει στη ζωή με επιβλητικό τρόπο. Πολλά από αυτά συγκαταλέγονται και στα λεγόμενα superfoods που λατρεύουν την υγεία, παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Δεκάδες celebrity ορκίζονται στο όνομα τους, ενώ μπορείς με μεγάλη ευκολία να ισχυριστείς πως αποτελούν το food trend της τελευταίας δεκαετίας.

Τι είναι αυτό που κάνει όλα εκείνα τα μικρά φρουτάκια από τα άδυτα των δασών τόσο ξεχωριστά; Ποιες είναι ακριβώς οι ιδιότητές τους; Συμβάλλουν όντως στο αδυνάτισμα; Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά ανακαλύπτουμε τις μοναδικές διατροφικές ιδιότητες του blueberry, του raspberry, του φραγκοστάφυλου, του cranberry και του blackberry.

“Τα φρούτα του δάσους είναι μια «βόμβα» αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας” επισημαίνει με μια πρόταση ο διαιτολόγος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα φρούτα αυτά θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τις φράουλες, όμως επειδή το συγκεκριμένο φρούτο μας απασχολεί την άνοιξη, προτιμήσαμε να το αφήσουμε για την… εποχή του!

Blueberries
Είναι μπλε, ολοστρόγγυλα και στα ελληνικά ονομάζονται μύρτιλλα. Είναι ο καρπός που σύφμωνα με την αμερικάνικη λίστα, παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, λαχανικό, μυρωδικό ή μπαχαρικό. Και γνωρίζεις πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού.

Τι λέει ο διαιτολόγος: “Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζουν την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρούνται το φυτικό Viagra μαζί με τα Gojiberries, αφού ανεβάζουν την libido και στα δύο φύλα”.

Πώς θα τα χρησιμοποιήσεις: Είναι ιδανικά για συνοδευτικό στο γιαούρτι σου, μέσα σε μπάρες δημητριακών ή ακόμη και σε γλυκά. Γευστική επιλογή και για τα smoothies σου. Βρες συνταγές εδώ

Raspberries/σμέουρα
Το σχεδόν εξωπραγματικό χρώμα, αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα τους σε κάνουν να πιστεύεις πως έρχονται κατ’ ευθείαν από το στρουμφοχωριό. Έρευνες δείχνουν πως τα σμέουρα μπορούν να συμβάλλουν θεαματικά στο αδυνάτισμα, χάρη στις κετόνες που περιέχουν (αν και ακόμη νωρίς για να επιβεβαιωθούν πλήρως).

Τι λέει ο διαιτολόγος: “Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα. Περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο”.

Προσοχή – Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχουν 370 θερμίδες.

Πώς θα τα χρησιμοποιήσεις: Όπως και όλα τα μούρα είναι η καλύτερη επιλογή για το πρωινό και τα γλυκά σου. Δες συνταγές εδώ

 

 

Φραγκοστάφυλα
Θα τα θυμάσαι σαν παιδί από τον κλασικό χυμό από φραγκοστάφυλα που όλοι λατρεύαμε. Το χρώμα και το σχήμα τους τα κάνει ακαταμάχητα και για το ντεκόρ όλων των δημιουργιών ζαχαροπλαστικής σου. Ονομάζονται φραγκοστάφυλα γιατί έχουν την υφή και το σχήμα του σταφυλιού, παρά το γεγονός πως φύονται σε θάμνο όπως και όλα τα μούρα.

Τι λέει ο διαιτολόγος: “Μια εξαιρετική πηγή καροτενοειδών (συμπεριλαμβανομένων των β-καροτένιο), καθώς και βιταμίνης C, ασβέστιου, κάλιου και σιδήρου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, στον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και ενισχύουν την αντοχή σε κρυολογήματα και λοιμώξεις”.

 

 

Cranberries
Το cranberry είναι πολύ πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από πολλά κοινά φρούτα, όπως το σταφύλι, το μήλο ή το δαμάσκηνο. Το αυθεντικό κράνμπερι περιέχει 9584 μονάδες ORAC ανά 100 γρ., ενώ τα μύρτιλα περιέχουν μόλις 2400, οι φράουλες 1540 και τα πορτοκάλια 750 μονάδες.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του κράνμπερι καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση και αναζωογονούν το δέρμα, δίνοντάς του υγιή και σφριγηλή όψη. Επιπλέον, η δράση του κατά των βακτηρίων προφυλάσσει από την οδοντική πλάκα και σου χαρίζει λαμπερό χαμόγελο.

Πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις; Δες μια σειρά από συνταγές που εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές ιδιότητες των cranberries εδώ 

Blackberry
Τα μαύρα μούρα είναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες τροφές στην καταπολέμηση του λίπους και μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος για επίπεδη κοιλιά.

Τι λέει ο διαιτολόγος: “70 μόνο γραμμάρια μούρων, προσφέρει στον οργανισμό ένα πλούσιο ποσό φυτικών ινών, με απώτερο σκοπό την δυναμική τάση αποβολής τοξινών και την ελάφρυνση των λιποαποθηκών” εξηγεί ο κ. Κριαράς. Και αυτό σημαίνει φυσικά αποτελεσματική δράση κατά της κυτταρίτιδας.