Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μπακαλιάρος



Μπακαλιάρος με ντομάτα, θυμάρι και ρίγανη

Μια συνταγή που θα λατρέψετε 

Υλικά:
750 γρ. ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
Θυμάρι
Ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη



Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Η ελληνική παράδοση ορίζει πως την ημέρα της 25ης Μαρτίου, της (διπλής) θρησκευτικής και εθνικής γιορτής της Ελλάδας, το οικογενειακό τραπέζι έχει ως κύριο φαγητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Είναι το εθνικό φαγητό μας για τον εορτασμό και, έτσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου τιμάμε το αγαπημένο ελληνικό έθιμο.

Πώς προέκυψε, όμως, το έθιμο αυτό και γιατί καθιερώθηκε;



Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε στις 25 Μαρτίου

Φτάνει η ώρα γκια τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς στις 25 Μαρτίου έχει πάντα την… τιμητική του. Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι.



Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μια εκπληκτική μοναστηριακή συνταγή 

Υλικά :

1 κιλό παστός μπακαλιάρος
½ φλιτζάνι λάδι
1 ματσάκι σέλινο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο
5 πατάτες
3 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :



Μπακαλιάρος με ελιές και ντομάτα

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρο των 150 γρ. περίπου
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο κορίανδρο
  • 1 φλιτζάνι κους κους
  • 3 ντομάτες ώριμες κομμένες σε κομμάτια
  • 60 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 



Πως γίνεται το κουρκούτι

Συστατικά

500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
330 ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια μαγιά ξερή

2 καλές πρέζες ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι
Για σερβίρισμα

μπακαλιάρος
σκορδαλιά
πατάτες τηγανητές
σάλτσα ταρτάρ
αρακάς αλά κρεμ

Μέθοδος Εκτέλεσης