Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Survivor: Απευθείας στον ημιτελικό ο Μάριος. Ποια θα είναι η διαδικασία την Κυριακή;



Συνεχίζει με τις νίκες ο Κύπριος παίκτης ο οποίος χθές πάλι νίκησε τον Ντάνο και αυτό του έδωσε το πράσινο φώς για τον ημιτελικό. Ο Σπαλιάρας προσπάθησε αρκετά σε αντίθεση με τον Μισθοφόρο και τον Βασάλο οι οποίοι είχαν απογοητευτικές επιδόσεις.

Κυρίως όμως φαίνεται να ξεχωρίζει η δυάδα, που έχει ίσως τις πιο πολλές πιθανότητες να δώσει την κορυφαία μάχη στον τελικό: Ο Μάριος Πρίαμος Ιωαννίδης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Ανατροπές μπορεί να υπάρξουν φυσικά, ιδίως από τον φορμαρισμένο (και τρίτο στη δημοφιλία, όπως εκφράστηκε το κοινό πριν ένα μήνα περίπου) Βασάλο, αλλά αυτοί οι δύο φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο και να ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση, επιδιδόμενοι ακόμα και σε… mind games!

Η ψυχολογία είναι σαφές ότι παίζει ρόλο, ενώ και ο κάθε παίκτης θέλει να στείλει μηνύματα μέσα από τη στάση και τις ενέργειές του
. Έτσι λοιπόν και ο Μάριος που κέρδισε τον χθεσινό αγώνα και την πρόκριση για την τελική τριάδα, πανηγύρισε έξαλλα καθήμενος μόνος του στο χώμα και έμμεσα να διαμηνύσει την υπεροχή, που θεωρεί ότι έχει, στον μεγάλο αντίπαλό του Αγγελόπουλο – αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο διεκδικεί την κορυφή του θρόνου στο Survivor.

Ο Αγγελόπουλος σήκωσε το γάντι, σε αυτή την ιδιότυπη κόντρα και σπεύδοντας να τον συγχαρεί του επισήμανε ουσιαστικά ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα. Ότι ήταν μία μάχη και όχι ο πόλεμος, αυτό που έγινε χθες: «Μάριε, έλα σήκω, δεν κέρδισες το παιχνίδι, έλα σήκω» του είπε με νόημα, στέλνοντάς του με τη σειρά του μήνυμα, ότι το Survivor έχει δρόμο ακόμα και πως τον περιμένει στον τελικό, όπου θα βγει ο νικητής!

Είναι προφανές ότι η αντιπαλότητα Μάριου - Ντάνου χτυπάει κόκκινο. Έτσι κι αλλιώς οι δυο τους αναδείχθηκαν ως οι πιο δημοφιλείς παίκτες στη μεγάλη ψηφοφορία του κοινού (πρώτος και με διαφορά τότε ο Αγγελόπουλος). Εκείνη η ψηφοφορία δεν μετράει βέβαια για τον τελικό, αλλά δείχνει διαθέσεις και τάσεις. Πάντως στο αγωνιστικό μέρος της διαμάχης τους, το οποίο έληξε χθες, αφού αγωνίσματα δεν θα υπάρχουν στην Αθήνα, ο Μάριος ήταν εκείνος που έδειξε τα δόντια του: σε έξι αγώνες που έδωσαν χθες, ο Κύπριος νίκησε τους τέσσερις – ό,τι σημασία κι αν έχει αυτό πλέον. 

Ο χθεσινός αγώνας και η διαδικασία έως και τον τελικό

Σε ένα αγώνα, λοιπόν, γκραν γκινιόλ, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε, ο Μάριος νίκησε την τελευταία στιγμή τον Αγγελόπουλο και κέρδισε μία θέση απευθείας στην τελική τριάδα του παιχνιδιού (ή στον «ημιτελικό», όπως τον λέει ο Τανιμανίδης). Μαζί με την πρόκριση και το αραλίκι στην παραλία, την ώρα που άλλοι θα τρελαίνονται στον αγώνα της Κυριακής για τη δεύτερη θέση, που οδηγεί απευθείας στην τριάδα, ο Κύπριος κέρδισε κι ένα ταξιδάκι στη γειτονική Κούβα – ίνα δικαιωθεί η μητέρα του, που πίστευε ότι ο γιος της ήθελε να κάνει διακοπές στο νησί του μακαρίτη Φιντέλ.

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει πια για την ανάδειξη, την ερχόμενη Τετάρτη, του μεγάλου νικητή - καθότι νικητές πρέπει να αισθάνονται οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Survivor, κυρίως λόγω της, εξαργυρώσιμης παντοιοτρόπως, αναγνωρισιμότητας, που απέκτησαν!

Ο Μάριος λοιπόν με τη χθεσινή του νίκη πάει στην μεθεπόμενη φάση, αυτή που θα κριθεί την Τρίτη. Και διατηρεί κι ένα ρεκόρ: δεν ήταν ούτε μία φορά υποψήφιος γα αποχώρηση!

Την Κυριακή θα έχουμε το δεύτερο μέρος της τρέχουσας φάσης: Ο νικητής του αγώνα θα προκριθεί επίσης απευθείας στην τριάδα του ημιτελικού, όπως ο Μάριος, ο οποίος δεν θα αγωνιστεί ξανά πλέον. Οι τρεις που θα χάσουν την Κυριακή θα είναι αυτόματα υποψήφιοι για αποχώρηση και την πόρτα της εξόδου θα δει όποιος είναι πιο κάτω στη λίστα, που είχε διαμορφωθεί από τη μεγάλη ψηφοφορία. Πρακτικά, εάν ο Σπαλιάρας δεν κερδίσει στον αγώνα της Κυριακής θα είναι εκείνος που θα αποχωρήσει, αφού φέρεται να είναι τελευταίος μεταξύ των τεσσάρων παικτών που έχουν απομείνει στα αγωνίσματα – εξαιρείται από το λογαριασμό ο Μάριος φυσικά.

Στην περίπτωση που κερδίσει την ασυλία ο Σπαλιάρας τότε θα αποχωρήσει ο Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είναι κάτω από Αγγελόπουλο και Βασάλο. Ουσιαστικά δηλαδή με το αγώνισμα της Κυριακής παίζεται η αποχώρηση ανάμεσα στον Σπαλιάρα και τον Αναγνωστόπουλο. Ό,τι και να γίνει οι άλλοι δύο (Ντάνος και Βασάλος) δεν γίνεται να αποχωρήσουν και να λείπουν από την τετράδα, ανεξάρτητα εάν χάσουν ή κερδίσουν. Αυτό θα κριθεί την Κυριακή.

Τη Δευτέρα θα έχουμε την επόμενη φάση, πριν πάμε στα ημιτελικά: Θα γίνει μία νέα ψηφοφορία, στην οποία θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο παίκτες, που έχασαν μεν την Κυριακή, αλλά παρέμειναν στο παιχνίδι. Το κοινό θα κληθεί να αποφασίσει ποιον θα κρατήσει στο παιχνίδι και θα του δώσει την πρόκριση για την τελική τριάδα, στην οποία θα είναι ήδη ο Μάριος, που κέρδισε χθες και ο παίκτης που θα κερδίσει την Κυριακή.

Την Τρίτη λοιπόν, με νέα ψηφοφορία θα φύγει επίσης ένας παίκτης και θα μείνουν οι δύο του μεγάλου τελικού, με το κοινό να αποφασίζει την αμέσως επόμενη ημέρα τον νικητή του Survivor.

Σημειωτέον ότι την Κυριακή είναι το τελευταίο αγώνισμα. Στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στο άλσος Βεϊκου, που θα στηθεί το σκηνικό της τελικής φάσης) δεν θα υπάρξουν αγωνίσματα, παρά μόνο η έκφραση της λαϊκής βούλησης, με γαρνιτούρα διάφορα τηλεοπτικά events. Η λαϊκή βούληση βέβαια δεν είναι τσάμπα: θα εκφραστεί με τηλεφωνήματα και SMS, για να τρέξει το παραδάκι στους έχοντες τα δικαιώματα του Survivor, με το οποίο ανακάλυψαν την κότα με τα χρυσά αβγά στην πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι φουρνάρηδες που δίνουν… άρτο δύσκολα να κονομάνε, αλλά εκείνοι που παρέχουν… θέαμα την πετύχανε την καλή. Άρτος και θεάματα πάνε μαζί, αλλά εδώ εισπράττουν μόνο όσοι ασχολούνται με το δεύτερο.

Η «αυτοκτονία» Βασάλου, το «παλτό» Μισθοφόρος και ο φιλότιμος Σπαλιάρας

Το χθεσινό παιχνίδι είχε συγκλονιστική εξέλιξη. Κυρίως γιατί ξεκίνησε με κυριαρχία Βασάλου και κατέληξε σε μονομαχία Μάριου – Ντάνου, ενώ μετά από καιρό έκανε αισθητή την παρουσία του και ο Σπαλιάρας, χωρίς να χρειαστεί να κάνει γελοιότητες στον πάγκο.

Ο Κωνσταντίνος μπήκε στον στίβο με φοβερή ψυχολογία, αφού το προηγούμενο βράδυ είχε κερδίσει ένα αυτοκίνητο για τη μάνα του. Περήφανος και κορδωμένος σαν παγόνι ο και επίσημα κορυφαίος «μαμάκιας» του Survivor, άρχισε να καταπίνει τους αντιπάλους του σαν στραγάλια. Κέρδισε τους πρώτους έξι αγώνες που έδωσε και φαινόταν ανίκητος. Ο στίβος έτσι κι αλλιώς έδειχνε στα μέτρα του: ήθελε μέτρια ταχύτητα και καλή ισορροπία, καθώς ο παίκτης κουβαλούσε ένα μακρύ ξύλο με δύο μπαλάκια στις άκρες του, που δεν έπρεπε να πέσουν. Περιλάμβανε ένα… κουιζάκι για τρίχρονα και μετά κάτι περίεργες βολές, τις οποίες ο Βασάλος είχε δείξει από καιρό ότι τις έχει. Ο παίκτης έριχνε ένα μπαλάκι σε μία διαδρομή προς ένα υπερυψωμένο στόχο, με σκοπό να μείνει αυτό σε ένα μικρό χώρο στην κορυφή. Αν έριχναν σιγά, το μπαλάκι δεν έφτανε στο στόχο και γύριζε πίσω, εάν έριχναν δυνατά έφυγε από το σημείο και έπεφτε. Ήθελε περισσότερο τέχνη και τύχη.

Ο Βασάλος έδειχνε ότι τα είχε και τα δύο. Ο κάθε παίκτης ξεκινούσε με έξι «ζωές» και κείνος είχε καταφέρει να μην χάσει καμία, όταν οι άλλοι έμειναν με τρεις το πολύ. Όσοι πιστεύουν στο… μάτι, θα πουν ότι τον… μάτιασε ο Σπαλιάρας που του έλεγε συνεχώς ότι πάει καλά και δεν έχει ανάγκη. Μάλιστα ο Γιάνναρος μέσα στην αγαρμποσύνη του, σε ένα «κόλλα πέντε» τον χτύπησε κάπως δυνατά, με τον Βασάλο να παραπονιέται ότι του γύρισε το δάκτυλο και να βάζει πάγο. Τυχαίο ή όχι αμέσως μετά ξεκίνησε τις ήττες. Ως παίκτης ψυχολογίας ο Βασάλος μόλις έχασε δύο ματς, άρχισε να παραπαίει. Εκεί που πήγαινε τέλεια, του πέφτανε πια τα μπαλάκια στη διαδρομή, πέταγε τις βολές σαν να κρατάει καυτές πατάτες και εκνευρίστηκε. Έχασε στη σειρά πέντε παιχνίδια, αλλά κυρίως είχε χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του. Προσπάθησε να επανακάμψει κερδίζοντας τον Μάριο, αλλά ήταν αργά. Τον πέτυχε στο άγχος ο Ντάνος και τον έστειλε να κάνει test drive στο νέο του αυτοκίνητο , αρκεί να προσέχει τα… τετ-ακέ, μη φάει κάνα κακομοίρη Δομινικανό πάνω στα νεύρα του. 

Στα περίεργα του χθεσινού αγώνα ήταν η καθίζηση του Αναγνωστόπουλου. Ο Μισθοφόρος δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο απογοητευτικές εμφανίσεις και μάλιστα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα αγώνα. Έχασε και τις έξι «ζωές» του στο πι και φι. Πέτυχε δε το ακατόρθωτο: να χάσει δύο φορές από τον… Σπαλιάρα! Από ένα σημείο και μετά και βλέποντας ότι είναι πιο πιθανό να πιάσει σχέσεις με την Αμπρόζιο, παρά να κερδίσει το παιχνίδι, έδειξε εντελώς παραιτημένος και μάλιστα δεν προσπαθούσε να ρίξει καν βολές. Αφού δεν έφαγε τα μουστάκια του που είναι και πολλά, πάλι καλά. Αυτός κι αν είναι παίκτης ψυχολογίας. Είναι να μην του πάνε τα πράγματα στραβά του Μισθοφόρου. Μπορεί να αρχίσει να πυροβολεί τα πόδια του ή και λίγο πιο πάνω. 

Ο Σπαλιάρας από την πλευρά του το πάλεψε – κέρδισε και πέντε παιχνίδια, πριν συμπληρώσει έξι ήττες. Αλλά έχει το σύνδρομο του Σίσυφου. Όσο και να προσπαθεί δεν πρόκειται να τα καταφέρει ποτέ. Το χθεσινό αγώνισμα τον ευνοούσε σχετικά. Δεν ήθελε τρεξίματα, ούτε ευλυγισία, ενώ και το παζλ έπρεπε κάποιος να το κάνει επίτηδες για να καθυστερήσει εκεί. Λίγη ισορροπία μόνο, αλλά και πάλι, όσο γρήγορα και να πήγαιναν οι αντίπαλοί του, τους προλάβαινε στο τέλος. Οι δε βολές δεν ήθελαν και κάνα ιδιαίτερο ταλέντο ή εξοικείωση. Δεν ήταν δηλαδή χαμένος από χέρι όπως άλλες φορές. Απλώς είναι γενικά «χαμένος» ο δυστυχής, σε ένα παιχνίδι, που δεν του πάει στα αγωνιστικά. Δυστυχώς η παραγωγή δεν έβαλε αγώνισμα «σφάξιμο της καρύδας», όπου είναι εξπέρ. Στο άλλο… Survivor ίσως. 

Για Μάριο και Ντάνο τα είπαμε: ξεκίνησαν κάπως επιφυλακτικά και μέτρια, όμως όσο περνούσε η ώρα βελτιώνονταν και στο τέλος βρέθηκαν να παλεύουν οι δυο τους για τη νίκη.

Σταυροκόπημα και κομποσκοίνια χωρίς έλεος

Ο Ντάνος πρέπει να έκανε χθες νέο ρεκόρ σε σταυροκοπήματα και φιλήματα στα κομποσκοίνια. Και να μη θέλει κάποιος να σχολιάσει, δεν μπορεί να το αποφύγει. Είναι τόσο δυνατή η εικόνα που μεταφέρεται από την τηλεόραση, που δεν αποκλείεται κάποιοι τηλεθεατές να σηκώνονται και να κάνουν το σταυρό τους μαζί με τον Ντάνο – μόνο τις ψαλμωδίες δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο Σκιαθίτης!

Σχεδόν σε κάθε φάση, πριν και μετά τους αγώνες,  κατέφευγε στη βοήθεια του Κυρίου. Μόνο μία φορά άλλαξε το… αγωνιστικό σύστημα και μάλλον τιμωρήθηκε: Πριν τον τελικό κρίσιμο αγώνα με τον Μάριο, αντί για σταυρό, έκανε… διατάσεις! Τι δουλειά έχουν οι διατάσεις, όταν έχεις επιστρατεύσει τον Ύψιστο; 

Πάντως από τα επίμονα πλάνα του σκηνοθέτη και την λεπτομερή δουλειά του μοντέρ, φάνηκε ότι ο Ντάνος έχει βελτιώσει αρκετά την τεχνική του στο σταυροκόπημα. Δεν κάνει το σταυρό του πια στον αέρα, αλλά με πολύ σχολαστικότητα πάει το χέρι του σε κεφάλι, ώμους και κοιλιά, για να καταλήξει σε ένα ακούμπισμα όλης της παλάμης στον θώρακα, κάπως σαν επισφράγιση της προσευχής, με έντονο το κατανυκτικό στοιχείο. Αν ο Αργιανίδης διδάσκει στις παιδικές κατασκηνώσεις παιχνίδια του Survivor και η Κολιδά τσιφτετέλια μόρτικα στα ελληνάδικα της επαρχίας, ο Ντάνος είναι έτοιμος να παραδίδει μαθήματα σταυροκοπήματος ανά τη μοναστηριακή κοινότητα της χώρας!

Βεντέτα Μισθοφόρου - Σπαλιάρα

Με τα νεύρα των παικτών τεντωμένα και τα χειρόφρενα λυμένα προς την τελική φάση, δεν είναι διόλου περίεργο που στο επεισόδιο της Κυριακής γίνεται (όπως δείχνει το τρέιλερ) ένα κανονικό… επεισόδιο, ένας κακός χαμός δηλαδή, ανάμεσα σε Αναγνωστόπουλο και Σπαλιάρα. Ο Μισθοφόρος εμφανίζεται να κατηγορεί τον Γιάνναρο ότι δίνει συμβουλές στον Αγγελόπουλο για το πώς θα κερδίσει τους αντιπάλους του. Χρησιμοποιεί δε πληθυντικό για να επικαλεστεί την ομάδα των Μαχητών: «να μας κερδίσει», λέει, κάτι που προκαλεί το εύστοχο σχόλιο του Σπαλιάρα, ο οποίος του επισημαίνει ότι το παιχνίδι είναι πλέον ατομικό.

Η επίκληση της ομάδας από τον Μισθοφόρο είναι όντως παράταιρη, ειδικά απευθυνόμενος στον Σπαλιάρα, όταν είχε γίνει σαφές ότι η παρέα των τριών (Αναγνωστόπουλος, Μάριος, Βασάλος) κινούνταν εδώ και μέρες συγκροτημένα και περιχαρακωμένα, αποκλείοντας τον Γιάννη από την απόλαυση των επάθλων και βυθίζοντάς τον στην σκοτοδίνη της πείνας και της μοναξιάς στην καλύβα.

Δεν γίνεται δηλαδή στον αγώνα μαζί και στη μάσα χώρια. Είναι ασφαλώς δικαίωμα κάθε παίκτη που δεν ενταγμένος σε παρέες να τηρεί τη δική του στάση, ενώ μοιάζει σαν να θεωρεί ο Αναγνωστόπουλος κορόιδο τον Σπαλιάρα, την ώρα που τον έχουν στο φτύσιμο οι τρεις Μαχητές να απαιτούν και την στήριξή του στους ατομικούς, σε κάθε περίπτωση, αγώνες. Το μόνο που δεν ζήτησαν από τον Σπαλιάρα οι «3» ήταν να πάει να τους φέρει τσιγάρα από το περίπτερο!