Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 -

Κυβέρνηση: Μόνο για την πρώτη δόση ο έλεγχος «πόθεν έσχες» των καναλαρχώνΟ έλεγχος του «πόθεν έσχες» των προσωρινών υπερθεματιστών γίνεται μόνο για το ποσό που αφορά στην πρώτη δόση η οποία πρέπει να καταβληθεί σε 15 ημέρες και όχι για το συνολικό τίμημα της άδειας, είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μιλώντας στον Real Fm.

Ο υπουργός σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή πρέπει να βεβαιώσουν ότι μπορούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση. Από εκεί και ύστερα θα το δούμε και θα πράξουμε τα ανάλογα».

Ο ίδιος μετέθεσε τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες στο απώτερο μέλλον και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση από τους αδειούχους για προστασία της επένδυσής τους. 

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι θεματικές άδειες θα μας απασχολήσουν στο πολύ απώτερο μέλλον», εξηγώντας ότι «πρώτα θα δοθούν οι άδειες στους περιφερειακούς σταθμούς και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις θεματικές άδειες. Το θέμα αυτό δεν αφορά τον παρόντα χρόνο, θα μας απασχολήσει όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών».

Ο κ. Παππάς έκανε εκτενή αναφορά και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον οποίο χαρακτήρισε «απόλυτα διαφανή», ενώ όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο η όλη διαδικασία θύμισε «Big Brother», απάντησε: «Το κάναμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι, π.χ., ένας κλητήρας δεν θα δώσει στοιχεία της διαδικασίας σε κάποιους διαγωνιζόμενους. Στόχος μας ήταν να μην ανταλλάξουν πληροφόρηση μεταξύ τους οι διαγωνιζόμενοι. Και αυτό το πετύχαμε».

Ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους των καναλιών που μένουν εκτός φάσματος, τονίζοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για την απασχόληση και στους καινούργιους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Έρχονται οι Φαρισαίοι και υποκριτές να μας πουν τώρα για την ανεργία. Δεν είδα κανέναν να βγαίνει να διαμαρτύρεται όταν έκλεισε το Alter, δεν τους θυμάμαι. Ή όταν μείωσε το προσωπικό του το Mega, o ANT1 ή το Star» συμπλήρωσε ο Νίκος Παππάς.

«Κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη γιατί 30 χρόνια δεν είχαν εισπράξει ποσά που έπρεπε να έχουν εισπραχθεί», τόνισε επίσης ο κ. Παππάς και σημείωσε ότι ήταν απολύτως παράνομο να μην έχουν τα κανάλια άδεια.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι «εμφανίζεται ως θλιβερή ηχώ, εκπροσωπώντας συγκεκριμένα συμφέροντα σταθμών».

Μαρινάκης: Πόθεν έσχες για το σύνολο του τιμήματος, όχι μόνο για την πρώτη δόση

Για το θέμα του ελέγχου του «πόθεν έσχες», η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ερωτήματα για το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει.

H ανακοίνωση της Alter Ego

«Η ALTER EGO MME AE, ως προσωρινός υπερθεματιστής στο Διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, διατυπώνει την παρακάτω θέση σχετικά με τον έλεγχο 'πόθεν έσχες' που καλείται να διενεργήσει στο παρόν, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον Διαγωνισμό, στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού:

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από το γράμμα της υπ' αριθμ. 1/2016 Προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας (παρ. 8.1. και 8.5.) αλλά και του νόμου 4339/2015 (άρθρο 13 παρ. 2), η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές, και το οποίο αντιστοιχεί στην τελική-υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε έκαστος από αυτούς κατά τη Δημοπρασία, και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση. Άλλωστε ο νόμος δεν προβλέπει την διενέργεια ελέγχου 'πόθεν έσχες' σε κανένα μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

» Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

» Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει.

» Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».