Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σπιτικό παγωτό μάνγκο



Συστατικά

  • 1 λίτρο γάλα 3,5 %
  • 10 κρόκοι αυγών
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 λοβοί βανίλιας
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 90 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. μάνγκο
  • χυμό από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.γ. μέλι
  • 20 γρ. καρύδια

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κάθε γεύση παγωτού. Προσθέστε διάφορα υλικά και φτιάξτε κλασικές γεύσεις όπως παγωτό βανίλιαπαγωτό πραλίναπαγωτό φράουλαπαγωτό φιστίκιπαγωτό καραμέλα ή ακόμα και πιο ιδιάιτερες γεύσεις όπως παγωτό μπισκότοπαγωτό καφέ και παγωτό amaretto!

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη.
  • Ανοίγουμε τη βανίλια στη μέση με ένα μικρό μαχαίρι και αφαιρούμε τα σπόρια. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μία κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 85ο C.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο το μείγμα, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή τότε είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα μας.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 25x30εκ., περνώντας το από ένα σύρμα ώστε να κρατήσει τους λοβούς από τη βανίλια.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με το μείγμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, καθαρίζουμε το μάνγκο, αφαιρούμε το κουκούτσι και το κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ.
  • Βάζουμε το μάνγκο, με το ζουμί που έβγαλε, στο μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και βάζουμε το μείγμα στην κρέμα.
  • Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο.
  • Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο.
  • Σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας και μέλι, σε κυπελλάκι ή χωνάκι.

 

Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.com