Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Παγωτό κανταΐφι



Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλας

Για το κανταΐφι

  • 250 γρ. κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το παγωτό

  • ½ κ.γ. μαστίχα
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 200 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • φιστίκια Αιγίνης

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιάσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το κανταΐφι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Ξάνουμε πολύ καλά το κανταΐφι, το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30x40 εκ. και ραντίζουμε με το βούτυρο.
  • Ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και όσο είναι καυτό περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι. 
  • Μόλις κρυώσει καλά κόβουμε το κανταΐφι σε 3 λωρίδες.

Για το παγωτό

  • Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι, την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο, το τυρί κρέμα, το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα και γίνει σαν σαντιγί. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στρώνουμε μεμβράνη σε μια φόρμα 10x35 εκ.
  • Απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα του παγωτού και κάνουμε μια στρώση με το ένα κομμάτι από το κανταΐφι.
  • Καλύπτουμε με άλλο 1/3 από το παγωτό και άλλη μια στρώση από το κανταΐφι.
  • Καλύπτουμε με το υπόλοιπο παγωτό, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να απλώσει το μείγμα σε όλη τη φόρμα.
  • Βάζουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες να παγώσει.
  • Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και φιστίκια Αιγίνης.
Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.com