Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ντοματόπιτα - Ή... μια χωριάτικη στο φούρνο!



Όλη τη γεύση του καλοκαιριού θα την βρείτε μέσα σε αυτή την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα. Δοκιμάστε την χωρίς δεύτερη σκέψη και απολαύστε τη μοναδική καλοκαιρινή γεύση της.

 

ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
½ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
για τη γέμιση

¼ φλ. ελαιόλαδο
2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
3 αυγά
2½ φλ. γάλα φρέσκο
1 κοφτή κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 γρ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
½ φλ. ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση: Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και την ζεματίζουμε, δηλαδή την ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5΄, να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
Αδειάζουμε τη μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό (πεταχτά με τα δάχτυλα). Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.
Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄ λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Πηγή: argiro.gr