Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της Μέι - προς σύγκρουση με τους οπαδούς του σκληρού Brexit



Να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους επιχειρεί η Τερέζα Μέι, την ώρα που ετοιμάζεται να έρθει σε σύγκρουση με τους οπαδούς του «σκληρού Βrexit» στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα καταθέσε την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο, το οποίο θα κρατάει τη χώρα στενά συνδεδεμένη με την Ε.Ε. σε τελωνειακό και ρυθμιστικό επίπεδο. 

Η κ. Μέι, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της στο Brexit, με αρκετές από τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάζουν. Ωστόσο πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, προειδοποιεί μερίδα αναλυτών. Και τούτο γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το σχέδιό της θα γίνει δεκτό από τους 27 της Ένωσης. Κινδυνεύει έτσι να δημιουργήσει ρήγμα στην κυβέρνηση για μία πρόταση, που θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. 

Πρωταρχικός στόχος της είναι να αποφύγει ένα οριστικό όχι. Θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους να αφήσουν ανοιχτό παράθυρο, ακόμη και εάν δεν πουν ξεκάθαρα το «ναι». «Θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα σκοτώσουν απευθείας το σχέδιο» σχολίαζε χαρακτηριστικά στους Financial Times διπλωμάτης της Ε.Ε. 

Στο μέτωπο των αγαθών η πρόταση Μέι φαίνεται να κρατάει τη Βρετανία δεσμευμένη σε πολλούς εμπορικούς κανόνες της Ε.Ε. Στο μέτωπο των υπηρεσιών και της αναγνώρισης επαγγελμάτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός προτείνει καθεστώς «αμοιβαίας αναγνώρισης», κάτι που η Ε.Ε. έχει απορρίψει στο παρελθόν.