Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρέθηκε "ξανά" η χαμένη Ατλαντίδα;



Σχεδόν 2.400 χρόνια πριν ο φιλόσοφος Πλάτωνας περιέγραφε την Ατλαντίδα ως μία κραταιά πόλη που διέθετε 10.000 άμαξες, προηγμένες τεχνολογίες, μεγάλους αριθμούς ελεφάντων και ταύρων και μία σειρά σύνθετων καναλιών. Τώρα ένα νέο ντοκιμαντέρ από ομάδα Βρετανών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι βρήκε τα ερείπια της Ατλαντίδας ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας.

Ωστόσο, ένας αρχαιολόγος ανέφερε ότι τα ερείπια είναι πιθανόν να ανήκουν σε κάποιον άλλον αρχαίο πολιτισμό. Αρκετοί επιστήμονες που μίλησαν στο Live Science εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους όταν άκουσαν για μία ακόμη ανακάλυψη της Ατλαντίδας. Στη διάρκεια των ετών δεκάδες άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι την εντόπισαν αρχικά στην Ανταρκτική αλλά και στην Βολιβία, την Τουρκία, την Γερμανία, την Μάλτα, την Καραϊβική και αλλού.

«Να είναι ευλογημένες οι καρδιές τους εάν είναι σωστοί γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν τρομερό. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα μου: ως αρχαιολόγος ξέρω ότι θα πρέπει πάντα να έχω μαζί τον ανιχνευτή βλακείας μου. Και αυτοί οι τύποι έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να κάνουν τον ανιχνευτή μου να χτυπήσει», λέει στο Live Science ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, Κεν Φέντερ.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει να βρει την Ατλαντίδα, ονόματι Merlin Burrows, έχει συλλέξει δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσει την πόλη και ισχυρίζεται ότι την εντόπισε στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα της Ισπανίας. «Φυσικά και είναι ένα πολύ τολμηρό πράγμα για να το πει κανείς. Όλοι θα έχουν δύο γνώμες. Η μία είναι: Αυτό είναι εξαιρετικό. Ας το δούμε. Και η άλλη θα είναι: Είναι μία μεγάλη βλακεία», είπε ο Μπρους Μπλάκμπερν, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Τι βρήκαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές της εταιρείας επέλεξαν ως βάσει αναζήτησης την Ισπανία μετά την ανάγνωση των δύο διαλόγων του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα, όπως δήλωσε ο Μπλάκμπερν. Κοίταξαν επίσης ένα άλλο κείμενο, αλλά ο Μπλάκμπερν δεν αποκαλύπτει ποιο. «Δεν μπορούμε να το αποκαλύψουμε ακόμα σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Μπλάκμπερν.

Η ομάδα εντόπισε τα ερείπια ενός μεγάλου τείχους και ίχνη ενός τσουνάμι που θα μπορούσε να είναι απόδειξη του κατακλυσμιαίου γεγονότος που κατέστρεψε την Ατλαντίδα, σύμφωνα με τον Μπλάκμπερν.

Στη συνέχεια πήραν δείγματα από τα ερείπια και βρήκαν ότι ίσως πρόκειται για τσιμέντο ανθρώπινης κατασκευής. Το εργαστήριο της Ιταλίας, όπου αναλύθηκαν τα δείγματα, ισχυρίζεται ότι χρονολογούνται από 10.000 έως 12.000 ετών. Ωστόσο, η ομάδα δεν δίνει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Τα ευρήματα έγιναν γνωστά σε ένα δίωρο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ατλαντίδα».

Η Merlin Burrows δεν είναι η πρώτη ομάδα που ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει στην Ατλαντίδα στο βόρειο κομμάτι της Ισπανίας.

Στο ντοκιμαντέρ «Η Άνοδος της Ατλαντίδας» το National Geographic ανακοίνωσε ότι είχε βρει στοιχεία πώς η αρχαία πόλη βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα. Μάλιστα η διευθύντρια της αγγλο-ισπανο-αμερικανικής Σχολής Αρχαιολογίας, Μαρία Γουίσο δημοσίευσε ένα βιβλίο το 1929 με τίτλο «Η Ατλαντίδα στην Ανδαλουσία», το οποίο υπέθετε ότι ολόκληρη η περιοχής της Ανδαλουσίας ήταν αποικία της Ατλαντίδας.

Πηγή κειμένου: 

tanea.gr