Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρετανικές «τρικλοποδιές» στην Κύπρο



Δεν πέρασε ούτε δεκαήμερο από τις «παραγωγικές» -όπως είχαν χαρακτηριστεί- συνομιλίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν και φαίνεται ότι αυτές μάλλον υπήρξαν παραγωγικότερες ως προς τα σχετιζόμενα με το Κυπριακό.

Αφού με απόφασή του (που δημιουργεί «κρίσιμο προηγούμενο») το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο απεφάνθη ότι οι βρετανικές δικαστικές Αρχές «μπορούν να συνεργάζονται με αυτές της Βόρειας Κύπρου» (sic) σε ζητήματα που σχετίζονται με δικαστική και παρεμφερή συνδρομή. 

Όπως η εκδίκαση υπηκόων και οι διαδικασίες εκδόσεως υπόπτων (ή ενόχων) εφόσον αυτό «ζητηθεί αρμοδίως».

Παρότι η απόφαση της ανώτατης βρετανικής δικαστικής Αρχής δεν εξυπακούει άμεση πολιτειακή αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους, εντούτοις: η αποδοχή συγκεκριμένων «τουρκοκυπριακών Αρχών» (εν προκειμένω δικαστικών) δημιουργεί αφ' εαυτού μείζον θέμα. 

Και η Λευκωσία, παρά την αυτοσυγκράτηση και την ψύχραιμη αντιμετώπιση τέτοιας εξελίξεως, εντούτοις και ανησυχεί σφόδρα και δυσφορεί. Γίνεται δε αντιληπτό εν προκειμένω πως θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Καθώς το γεγονός συν άλλοις: αφενός ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία και συνδράμει την άτυπη μεν, ουσιαστική δε αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος. Και αφετέρου ενθαρρύνει και άλλους να πράξουν το ίδιο.

Ιδίως μουσουλμανικές χώρες, φίλα προσκείμενες στην Άγκυρα. Κάτι που αποτελεί εξάλλου εκδηλωμένη στοχοθεσία και της Άγκυρας, ως εναλλακτικής επιδιώξεως, σε περίπτωση ναυαγίου των διεργασιών για λύση.

Και αυτό, ενώ το Λονδίνο ειδικότερα (και η Ουάσιγκτον από κοντά και σε απόλυτο συντονισμό) βρίσκονται πίσω από τις νέες παρασκηνιακές ζυμώσεις, τις οποίες μεθοδεύουν και επιταχύνουν τα Ηνωμένα Εθνη. 

Οι οποίες και θα κλιμακωθούν παραπέρα, προκειμένου πριν από το τέλος αυτού του μήνα να προσδιορισθεί ημερομηνία για νέα Διάσκεψη στη Γενεύη (αρχές Μαρτίου) ως συνέχεια της προηγούμενης.

Η οποία απέτυχε μεν, αλλά τυπικά δεν απέληξε σε αδιέξοδο. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι: από πλευράς της η Άγκυρα μπορεί αυτή τη φορά να εμπλακεί σε αποφασιστικότερο (και πραγματικό) «πάρε-δώσε», διαμηνύοντας ότι εάν ικανοποιηθούν κάποιες «θεμελιώδεις απαιτήσεις» της, μπορεί να επιδείξει ελαστικότητα σε άλλα, επίσης σοβαρά ζητήματα.

Αυτή περίπου είναι η εκτίμηση όχι μόνο των Άγγλων, αλλά σε συντονισμό, και του ίδιου του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Ο οποίος και φαίνεται ότι επεξεργάζεται φόρμουλα εναλλακτικών υπερβάσεων, για να διευκολυνθεί διέξοδος και τελικός συμβιβασμός στα κρισιμότερα ζητήματα. 

Τις εγγυήσεις δηλαδή, τους μηχανισμούς ασφαλείας και τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αποτελούν καθοριστικό δείκτη των διαπραγματεύσεων. Ζητώντας ενεργότερη εμπλοκή για την άσκηση πιέσεων, από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ θα πηγαινοέρχεται συνεχώς το επόμενο διάστημα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, προκειμένου να επιτύχει προσπέλαση των διαμετρικών αντιθέσεων ως προς αυτά τα σημεία.

Ταυτόχρονα όμως δεν αποκρύπτει τις ανησυχίες του ιδίου και της Γενικής Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού όσον αφορά τις προοπτικές, από τυχόν επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και ειδικότερα εάν υπάρξει αδόκητη ρήξη σε επίπεδο πέραν των τριβών και των εντάσεων που αναπαράγονται.

Αυτά και συναφή θέματα συζητήθηκαν σε νέα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του Κυπρίου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Με τον τελευταίο να αποφασίζει τις επόμενες λίγες μέρες για «επίσκεψη εργασίας» στη Λευκωσία, όπου: όχι μόνο θα έχει συνομιλίες με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και θα μετάσχει σε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία μετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου. Προκειμένου να χαραχθεί ενιαία εφεξής γραμμή, εν όψει κρίσιμων εξελίξεων.