Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία: Οι πολίτες απαιτούν «σκληρό Brexit» από την Τερέζα Μέι



Την αποσύνδεση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο συντομότερο δυνατό διάστημα και χωρίς ειδικούς ρόλους, απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι πολίτες φέρονται να ζητούν από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προχωρήσει στο λεγόμενο «σκληρό Brexit», καθώς αδυνατούν να αποδεχθούν τους όρους που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του ελέγχου των συνόρων, αλλά και στη διεξαγωγή του εμπορίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε η εταιρεία NatCen, το 70% των Βρετανών απαιτεί από την Τερέζα Μέι την επιστροφή του απόλυτου ελέγχου στα των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας, ιδιαίτερα σε επίπεδο μετανάστευσης. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα σημάνει την επιστροφή των βρετανικών κανόνων για την παροχή άδειας εργασίας και τον περιορισμό των μεταναστών τόσο από χώρες εκτός ΕΕ, όσο και από χώρες εντός, στις οποίες βεβαίως, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ωστόσο, το 86% των ερωτηθέντων αξιώνει επίσης, να μην υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς παραμονής των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό ανθρώπων, οι οποίοι έχουν συμβάλει πραγματικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και έχουν ενταχθεί στο εγχώριο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.

Το 90% των Βρετανών ζητά επίσης την ολοκληρωτική απεμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου σε επίπεδο εμπορίου. Θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν την επιβολή κανόνων που δυσχεραίνουν το εμπόριο, επιβάλλοντας πολλούς περιοριστικούς κανόνες, γεγονός που η Βρετανία δεν δύναται να ακολουθήσει, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον της.

Ένα σημαντικό, όσο και ενδεικτικό ερώτημα που τέθηκε στους Βρετανούς, αφορούσε μία ενδεχόμενη συμφωνία απεμπλοκής της Βρετανίας από τους «στενούς» κανόνες της ΕΕ σε επίπεδο εμπορίου. Το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της παραμονής. Το 51%, ωστόσο, θεωρεί το θέμα των συνόρων και της μετανάστευσης αρκετά σημαντικό, εμμένοντας στην άποψη της εξόδου και δη της ταχύτατης και δίχως συμφωνίες.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ψηφοφόροι τόσο του Brexit όσο και του Leave, γεγονός που έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Με τα παραπάνω δεδομένα, η Τερέζα Μέι καλείται να ακολουθήσει τη γραμμή του «σκληρού Brexit», έναν όρο που έβαλε στο τραπέζι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του, δεν έδειξε διάθεση για διαπραγματεύσεις. Ο Γερμανός πολιτικός έχει στο μυαλό του μία συγκεκριμένη πρόταση, η την οποία η Βρετανία ή θα αποδεχθεί ή θα επιλέξει την... άτακτη έξοδο, με τις όποιες συνέπειές της. Ένα take it or leave it δηλαδή...