Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Θα δράσουμε μόνοι μας στο προσφυγικό



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον χρονοτριβεί στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και επανέλαβε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει από μόνη της δράση, αν χρειαστεί, προκειμένου να απωθήσει τους Κούρδους μαχητές.

Οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια ζώνη ασφαλείας, όπως την αποκαλεί η Άγκυρα, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας. Την Κυριακή, δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή χερσαία στρατιωτική περιπολία τους στην περιοχή.

Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, θέλει οι επιχειρήσεις να επεκταθούν γρήγορα σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της προκειμένου να δημιουργήσουν μια ζώνη που θα ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η υπομονή της αρχίζει να εξαντλείται. «Ναι, υπάρχουν κάποιες κοινές περιπολίες, αλλά εκτός από αυτό τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που έχει ειπωθεί ότι έχουν ληφθεί, είναι διακοσμητικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Βλέπουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία χρονοτριβής… και πως προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία χρονοτριβής», δήλωσε στην Άγκυρα και πρόσθεσε πως η προσέγγιση της Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έχει εξυπηρετήσει περισσότερο τις YPG παρά την Τουρκία.

Οι YPG είναι κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει εξοργίσει την Τουρκία και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές
Ο Ερντογάν έχει πει ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει ένα εκατομμύριο από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας και προειδοποίησε πως η Άγκυρα θα «ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη, εκτός εάν λάβει διεθνή υποστήριξη. Μιλώντας σε ένα γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία.

«Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας όπου μπορούν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες», είπε ο Ερντογάν ο οποίος πρόσθεσε πως η Άγκυρα «εκτιμά πολύ» τη συνεργασία της με την Ουάσινγκτον για τη Συρία.
«Η αποστολή μέχρι τώρα 50.000 φορτηγών με εφόδια και πυρομαχικά προς τους τρομοκράτες μας έχει ενοχλήσει πραγματικά. Ενάντια σε ποιον χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να το αποδεχθούμε αυτό ως στρατηγικοί εταίροι», είπε.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε πολλά θέματα τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων και η αγορά από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών συστημάτων που μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να επιλυθούν διάφορα θέματα. Ο Ερντογάν και ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, το εμπόριο και άλλα διμερή θέματα.