Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τραμπ στην Apple: «Εγκαταλείψτε την Κίνα και κατασκευάστε στις ΗΠΑ τις συσκευές σας»



Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον όμιλο Apple να κάνει την παραγωγή των συσκευών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην υποστεί ο όμιλος τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο που είναι σε εξέλιξη.

"Οι τιμές (των προϊόντων) της Apple μπορεί να αυξηθούν λόγω των τεράστιων δασμών που ίσως επιβληθούν στην Κίνα", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος σε ένα tweet, αφότου απείλησε χθες, Παρασκευή, να φορολογήσει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, την οποία κατηγορεί για "αθέμιτες" εμπορικές πρακτικές.

"Ωστόσο υπάρχει μια εύκολη λύση", πρόσθεσε, πριν την προτείνει στον κολοσσό ηλεκτρονικών ειδών της Καλιφόρνιας: "Κατασκευάστε τα προϊόντά σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί στην Κίνα. Αρχίστε την κατασκευή νέων εργοστασίων από σήμερα. Συναρπαστικό!".

Πολύ εξαρτώμενος από τον ασιατικό γίγαντα, όπου παράγει τις περισσότερες συσκευές της, η Apple μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των δύο δυνάμεων.

Ο πρόεδρός της Τιμ Κουκ δήλωσε πρόσφατα ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου προσομοιάζουν με "φόρους στον καταναλωτή".

Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων επλήγησαν από τους αμερικανικούς φόρους. Το Πεκίνο απάντησε με τον ίδιο τρόπο και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε ακόμα να στοχεύσει σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τραμπ αφήνει να πλανάται η αμφιβολία για τη φορολόγηση επιπλέον κινεζικών προϊόντων ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νέο αυτό μέτρο "μπορεί να εφαρμοστεί πολύ σύντομα, αυτό εξαρτάται από το τι θα συμβεί με αυτούς", δήλωσε την Παρασκευή.