Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τραμπ: Εργάζομαι σκληρά ακόμη και την ημέρα των ευχαριστιών



Ο Ντόναλντ Τραμπ, νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε τη χθεσινή Ημέρα των Ευχαριστιών στο δικής του ιδιοκτησίας θέρετρο (Mar-a-Lago resort) στη Φλόριντα, μαζί με την οικογένεια του, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωινκής δικτύωσης για θέματα όπως η αποκατάσταση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής.

Ο Τραμπ είναι πλέον γνωστός για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter προκειμένου να πρωταγωνιστεί σε διάφορες πολιτικές συζητήσεις. Έτσι, έκανε ανάρτηση σχετικά με μία βιομηχανία παραγωγής κλιματιστικών (air conditioners) με έδρα την Ιντιάνα. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποίησε την εταιρία αυτή προκειμένου να περιγράψει τον αρνητικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο των συμφωνιών που έχουν υπογράψει αμερικανικές εταιρίες ώστε να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Ο Τραμπ, που έχει να εμφανιστεί δημόσια από την άφιξή του στη Φλόριντα την Τρίτη, έγραψε στο Twitter: «Εργάζομαι σκληρά ακόμη και την Ημέρα των Ευχαριστιών, προσπαθώντας να καταφέρω την εταιρία Carrier A.C. να παραμείνει στην Ιντιάνα. ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΟΔΟ - Θα ξέρουμε σύντομα!»

I am working hard, even on Thanksgiving, trying to get Carrier A.C. Company to stay in the U.S. (Indiana). MAKING PROGRESS - Will know soon!

 

 

Η εταιρία Carrier Corp., είναι θυγατρική της United Technologies Corp ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «έχουμε συζητήσεις με τη νέα διακυβέρνηση», ωστόσο, «δεν υπάρχει κάτι που πρέπει ν' ανακοινωθεί τη στιγμή αυτή». Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος της ίδιας εταιρίας αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.

Στις αρχές του 2016, η ίδια εταιρία ανακοίνωσε ότι θα μετακινήσει 1.400 θέσεις εργασίας από την Ιντιάνα στο Μεξικό, προγραμματίζοντας μία τριετή μεταβατική περίοδο.

Η απόφαση αυτή, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μάικ Πενς, κυβερνήτη της πολιτείας και νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου, ο οποίος αναφερόταν συχνά στην εταιρία κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Με τη σειρά του, ο Τραμπ συνέδεσε την απόφαση της Carrier Corp., με την αντίθεσή του στη συνέχιση εφαρμογής της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) η οποία υλοποιείται μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και του Μεξικού. Ο ίδιος, είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει φόρους στις συσσωρευτές αέρα που παράγει η εταιρία κατά την εισαγωγή τους, από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα για το αν η εταιρία επανεξετάζει την απόφαση για την αποχώρησή της από τις ΗΠΑ, με δεδομένη την προεδρική νίκη του Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου, η Carrier Corp., τόνισε σε ανακοίνωσή της, ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατό», προκειμένου να βοηθήσει το προσωπικό της στην Ιντιάνα, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

«Με το να προειδοποιήσουμε τρία χρόνια πριν για τη μετακίνησή μας και μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετεκπαίδευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων χρόνων, αφού η μετακίνησή μας έχει ολοκληρωθεί, προσφέρουμε στους εργαζομένους μας τόσο τον απαραίτητο χρόνο, όσο και τις ευκαιρίες, προκειμένου ν' αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο το μεταβατικό αυτό στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρία.

Παράλληλα, η Carrier αναφέρθηκε και στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους εργαζόμενους στον τομέα του χάλυβα (United Steelworkers) σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους θίγονται από τη μεταφορά της στο Μεξικό.

Η χθεσινή ανάρτηση του Τραμπ για την Carrier κινείται στο ίδιο πλαίσιο της λογικής, ανάρτησης που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co., η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του κατά την προεκλογική εκστρατεία για την επικείμενη μεταφορά τμήματος της γραμμής παραγωγής της στο Μεξικό.

Όταν η Ford ενημέρωσε τον Τραμπ ότι δε θα μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής του οχήματος Lincoln από το Κεντάκι στο Μεξικό, ο Τραμπ δήλωσε στο Twitter ότι έσωσε τη βιομηχανική μονάδα της εταιρίας στην πολιτεία, παρά το γεγονός ότι η Ford Motor Co. δεν είχε ποτέ σκεφτεί την ολική μεταφορά της γραμμής παραγωγής της εκτός των νοτίων συνόρων των ΗΠΑ. «Δούλεψα σκληρά με τον Μπιλ Φορντ να κρατήσω τη βιομηχανική μονάδα (Lincoln plant) στο Κεντάκι», είχε γράψει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρομενος στον πρόεδρο της Ford.