Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τραμπ: Δασμοί στα αυτοκίνητα, το μεγαλύτερο όπλο στον εμπορικό πόλεμο



Ως το μεγαλύτερο όπλο στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο, χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τις απειλές περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

«Τα αυτοκίνητα είναι μείζον ζήτημα» σχολίασε χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του, ξεδιπλώνοντας ένα μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής του Λευκού Οίκου.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για το αλουμίνιο, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα, αλλά το μείζον είναι τα αυτοκίνητα» έσπευσε να προσθέσει.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών, ύψους 20%, στις εισαγωγές αυτοκινήτων, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση. Ωστόσο, οι επιτελείς του Λευκού Οίκου αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους πριν τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι δασμοί -εφόσον τελικώς επιβληθούν- θα αφορούν τις εισαγωγές οχημάτων από Μεξικό, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Χθες, η BMW κατέστησε σαφές ότι μοναδικός χαμένος από την όλη υπόθεση θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μείωσης των επενδύσεων στη μονάδα παραγωγής που διατηρεί στη Νότια Καρολίνα.

«Η επιβολή δασμών δεν θα αυξήσει ούτε την αμερικανική ανάπτυξη, ούτε και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» τόνισε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, σε επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.