Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

δασμοι



Tρίμηνη αναστολή πρόσθετων δασμών σε αμερικανικά αυτοκίνητα ανακοίνωσε η Κίνα

Η Κίνα θα άρει τους πρόσθετους δασμούς στα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων για ένα τρίμηνο, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της σήμερα, μετά την ανακωχή που συμφωνήθηκε στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.



Κίνα: Μείωση των δασμών εισαγωγής σε 1.585 προϊόντα

Το Πεκίνο προχωρεί από την 1η Νοεμβρίου στην μείωση των δασμών εισαγωγής σε 1.585 προϊόντα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς.

Το μέσο επίπεδο δασμών θα μειωθεί από 10,5% σε 7,8%, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή που επιβλέπει την λειτουργία των τελωνείων στην χώρα.



Σε ισχύ οι νέοι δασμοί από ΗΠΑ και Κίνα

Σε ισχύ τίθενται από τις 07:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά και τα κινεζικά αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Οι δύο χώρες, αν και διακηρύσσουν επισήμως ότι θέλουν το διάλογο, δεν δείχνουν καμία πρόθεση υποχωρήσεων και συμβιβασμού. 



Αντίποινα Κίνας κατά ΗΠΑ: Δασμοί σε εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων

Την επιβολή δασμών ύψους 5 έως 10% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε την Τρίτη η Κίνα, ως αντίποινα στον νέο γύρο δασμών που επέβαλαν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι κινεζικοί δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου.



Δασμοί και Τραμπ οδήγησαν σε πτώση τη Wall Street

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις μετά την ενεργοποίηση του νέου γύρου δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.



Η Κίνα προσφεύγει στον ΠΟΕ για τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε η Κίνα εναντίον των νέων πρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλλαν οι ΗΠΑ, ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκ. δολαρίων, που εισάγονται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.