Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τραγωδία στη Ρωσία: Βίντεο καταγράφει τον πανικό των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην πύρινη κόλαση



Τις εφιαλτικές πρώτες στιγμές μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης Κεμέροβο της δυτικής Σιβηρίας, που άφησε εχθές πίσω της 64 νεκρούς, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας από το εσωτερικό του κτιρίου.

Στο βίντεο που κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου βλέπουμε ανθρώπους - οι οποίοι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο με τις οικογένειές τους, είτε για βόλτα είτε για να κάνουν τα ψώνια τους - να τρέπονται πανικόβλητοι σε φυγή, όταν συνειδητοποιούν ότι η οροφή αρχίζει ξαφνικά να καταρρέει και φλόγες να ξεχύνονται καταπάνω τους. 

Σύμφωνα με πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να καταρρέει η οροφή επιβεβαιώνει τις χθεσινές οργισμένες δηλώσεις του Ρώσου βουλευτή Αντόν Γκαρέλκιν (μέλος του κόμματος του Πούτιν) ότι το κτηριακό συγκρότημα ήταν φτιαγμένο «από σκ@τά και άχυρα». 

«Δεν ήταν τίποτε άλλο παρά φθηνό πλαστικό, ένας λαβύρινθος από διαδρόμους και ένα εφιαλτικό χάος από τίτλους ιδιοκτησίας», είπε εχθές ο πολιτικός κατηγορώντας τον δήμαρχο της πόλης ότι «λαδώθηκε και έκανε τα στραβά μάτια» όταν το ακατάλληλο κτίσμα εγκαινιάσθηκε το 2013.

«Κανένα ποσό βρώμικου χρήματος δεν μπορεί να εξαγοράσει τη ζωή των παιδιών μας», είπε εξοργισμένος ο βουλευτής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση για παραβάσεις και κενά ασφαλείας στο κτιριακό συγκρότημα, όπου κάηκαν εχθές ζωντανοί 64 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά. Οι επίσημες Αρχές ωστόσο δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, υπήρχαν πολλοί παράγοντες που συνέβαλαν στο να έχει η πυρκαγιά τόσα θύματα. «Έχουμε εντοπίσει σοβαρές παραβιάσεις, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του κέντρου. Οι έξοδοι κινδύνου ήταν όλες μπλοκαρισμένες» δήλωσε εχθές η εκπρόσωπος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι Αρχές αναζητούν έναν ακόμη φρουρό ασφαλείας, που φέρεται να απενεργοποίησε τον συναγερμό φωτιάς όταν συνειδητοποίησε τι συνέβη.