Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 -

Τούσκ: Οικονομική βοήθεια προς Τουρκία και Αφρική για τον περιορισμό των προσφυγικών ροώνΜε οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και τις χώρες της Αφρικής στοχεύει η ΕΕ να περιορίσει τα κύματα χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της και τόνισε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου» να συνεργάζονται μεταξύ τους και να έχουν έναν αποτελεσματικό συντονισμό.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να παράσχει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και σημείωσε ότι θα μιλήσει με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το τι μπορεί να γίνει για το θέμα αυτό.

Ενώ ο κ. Τουσκ ήταν σύντομος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επιδόθηκε σε μία μακροσκελή δήλωση και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η χώρα του, ως τμήμα του βαλκανικού διαδρόμου της διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, «υφίσταται τις συνέπειες ενός δυσλειτουργικού μηχανισμού της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη της και της μη καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών σε ένα κράτος- μέλος της Ένωσης, όπως και των εθνικών αποφάσεων κάποιων χωρών της Ένωσης να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές χωρίς καμία ενημέρωση προηγουμένως».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι από τη στιγμή που κάποιες χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων και κάνουν διαχωρισμούς μεταξύ «προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές» και «οικονομικών μεταναστών», η ουδέτερη ζώνη στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής έχει μετατραπεί σε ένα «επικίνδυνο σημείο συμφόρησης» για τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας.

Ο Ιβάνοφ ζήτησε για ακόμη μία φορά την ανάπτυξη δυνάμεων της Φρόντεξ στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις των Βρυξελλών, δεν έχει λάβει καμία βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η επίσκεψη του κ. Τουσκ στα Σκόπια αποτελεί μέρος της περιοδείας του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σχετικά με το «προσφυγικό».

Χθες το βράδυ ο κ. Τουσκ επισκέφθηκε το Βελιγράδι, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.