Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία σε ΗΠΑ : "Μην ανακατεύεστε!"



Με μια οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία απάντησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε καλέσει την Άγκυρα νωρίτερα να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να μην… ανακατεύονται!

 

Η Τουρκία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να… ακούσει τις ΗΠΑ και δεν θα σταματήσει την επιχείρηση γεώτρησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αρνείται πως παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και χαρακτηρίζει απαράδεκτο «τρίτα μέρη» να επιχειρούν να αποφασίσουν που βρίσκονται τα θαλάσσια σύνορα.

Επιμένει επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως είναι ισότιμοι εταίροι των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους είχε καλέσει την Άγκυρα, σε ανακοίνωσή της, να σταματήσει τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές ενέργειες πολύ προκλητικές.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή κειμένου: 

newsit.gr