Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι είπε η 19χρονη από τη Μυτιλήνη στον μοναδικό άνθρωπο που συνάντησε στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ



Ο καθολικός ιερέας του Χονγκ Κονγκ Τζον Γουίδερσπουν είναι ο μοναδικός άνθρωπος που συνάντησε η 19χρονη από τη Μυτιλήνη, η οποία συνελήφθη στην Κίνα να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης.

«Όπως για τον καθένα που ξαφνικά βρίσκεται στη φυλακή, δεν είναι και τόσο ευχάριστη εμπειρία. Γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει. Αν δηλώσει αθώα και κερδίσει τη δίκη, τότε θα επιστρέψει στην πατρίδα της. Αν δηλώσει αθώα και χάσει τη δίκη, η ποινή της θα είναι φυλάκιση περίπου 18 ετών», δήλωσε ο ιερέας.

Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή η Ειρήνη

Πριν από λίγες ημέρες, ο συνήγορος της οικογένειας της 19χρονης Ειρήνης Μελισσαροπούλου, Σάκης Κεχαγιόγλου, είχε πει ότι μόνη της θα αποφασίσει για την ενοχή ή την αθωότητά της.

Μέσα στους επόμενους μήνες, η δική της απόφαση θα κρίνει και το μέλλον της: Αν δηλώσει αθώα αλλά στη δίκη (θα δικαστεί από ανώτερο δικαστήριο με σώμα επτά ενόρκων) αποδειχθεί ένοχη -που είναι και το πιθανότερο- η ποινή ενδέχεται να φτάσει ως και τα 25 χρόνια κάθειρξης. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Αν δηλώσει ένοχη, το δικαστήριο, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στο Χονγκ Κονγκ, θα της επιβάλει μικρότερη ποινή (15-18 χρόνια). Και στις δύο περιπτώσεις θα εκτίσει τα 3/5 περίπου της ποινής της, ήτοι, στην περίπτωση που δηλώσει ενοχή θα αποφυλακισθεί νωρίτερα.

Στις μέχρι σήμερα ακροάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η αίτησή της για αποφυλάκιση με εγγύηση και παραμονή στην πόλη του Χονγκ Κονγκ με παρακολούθηση έχουν απορριφθεί. Το ποσό της εγγύησης ήταν 100.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ, περίπου 11.000 ευρώ. Η επόμενη ακρόαση, που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου, δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες.

«Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα της, που μου ζητούσε να βοηθήσω την κόρη του, εξηγώντας μου ότι δεν θα μπορέσει να με πληρώσει. Ηταν σε κατάσταση σοκ, τόσο εκείνος όσο και η μητέρα της», λέει ο Σάκης Κεχαγιόγλου. Αρχιφύλακας στη Μυτιλήνη εκείνος, νοσηλεύτρια η μητέρα της, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με μια υπόθεση που δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν.

Με τη συνδρομή του Ελληνα γενικού πρόξενου στο Χονγκ Κονγκ, Γιάννη Μαλούκου, ο οποίος, όπως λέει ο δικηγόρος της οικογένειας, είναι ο μόνος που μπορεί να επισκέπτεται τη 19χρονη στη φυλακή, ξεκίνησε την αναζήτηση της υπεράσπισής της εκεί. Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου βρίσκεται στις φυλακές ανηλίκων ως 21 ετών, με «καλές» συνθήκες. «Αναζήτησα και βρήκα έναν Άγγλο ποινικολόγο που ζει και εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ και σε συνεργασία μαζί με το δικό μου γραφείο στην Αθήνα οργανώνουμε τις επόμενες κινήσεις. Βάσει του νομικού συστήματος που ισχύει εκεί, η ίδια θα πρέπει να δηλώσει την ενοχή ή την αθωότητά της. Καθώς δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την πόλη του Χονγκ Κονγκ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία πιθανότητα να εκδοθεί πριν από τη δίκη της», συνεχίζει ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Ο στόχος μας είναι, όταν επιβληθεί η ποινή της, να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, με τη συνδρομή και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα να εκτίσει την ποινή της στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε την υπόθεση στο Εφετείο. Τώρα όμως η απόφαση για την ενοχή ή την αθωότητά της είναι αποκλειστικά δική της. Γι' αυτό και από την πλευρά μας πρέπει να την τροφοδοτήσουμε με όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να καταλάβει όλα τα ενδεχόμενα, για να λάβει τη σωστή, για την ίδια και τη ζωή της, απόφαση».