Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συνομιλίες ΗΠΑ-Πακιστάν για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν



Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Όλσον είχε συνάντηση σήμερα με Πακιστανό διπλωμάτη στο Ισλαμαμπάντ, με τον οποίο και συζήτησε "θέματα περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και την προσπάθεια ειρήνευσης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν,” μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πακιστάν, σε μια περίοδο κατά την οποία, οι σχέσεις της αναφερόμενης χώρας με τις ΗΠΑ, διανύουν μία περίοδο έντασης, μετά την "εξουδετέρωση” του αρχηγού των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μουλά Αχτάρ Μανσούρ από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά και την απόφαση της Ουάσιγκτον να μπλοκάρει την πώληση μαχητικών F-16, στο Πακιστάν.

Παράλληλα, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης και για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, μετά τα πρόσφατα συνοριακά επεισόδια που προκάλεσαν θύματα και στις δύο χώρες.

Κατά την επίσκεψη εξετάστηκαν επίσης, οι τετραμερείς προσπάθειες του Αφγανιστάν, της Κίνας, του Πακιστάν, αλλά και των ΗΠΑ, για την ενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.