Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συμφωνία Μέρκελ και Ζεεχόφερ για το προσφυγικό



Συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) επετεύχθη αργά το βράδυ της Δευτέρας για το προσφυγικό.

Μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, που επιτρέπει την παραμονή του Ζεεχόφερ στο υπουργείο Εσωτερικών, και τη διάσωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

«Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα ασύλου

Λίγο νωρίτερα την είδηση ότι οι δύο πλευρές οδεύουν σε συμβιβασμό μετέδωσαν γερμανικά μέσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο η εφημερίδα Bild, με στοιχεία και από την Augsburger Zeitung οι δύο πλευρές συμφωνούσαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική σελίδα της η γερμανική εφημερίδα, αυτό που συζητείται αφορά τη δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο.

Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Με μια τέτοια συμφωνία, συνέχιζε η εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν.

Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή πχ προς την Ιταλία.