Σάββατο 25 Μαΐου 2024 -

Συγκίνηση στην Αντιόχεια: Εικόνες ανασύρονται αλώβητες μέσα από χαλάσματα εκκλησιώνΤη μάχη με τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου δίνουν σε Τουρκία και Συρία καθώς ο Εγκέλαδος αφήνει πίσω του περισσότερους από 48.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες οι οποίοι εκτός από τα σωματικά τραύματα καλούνται να επουλώσουν και τα ψυχικά τραύματα που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Οι προσευχές καθώς και η αδελφική συμπαράσταση και στήριξη από τον Ορθόδοξο κόσμο υπήρξε έμπρακτη από την αρχή της τραγωδίας στις κοιτίδες εκείνες του αρχέγονου χριστιανισμού. Η πορεία προς το Άγιο Πάσχα για τους κατοίκους σε Αντιόχεια, Αλεξανδρέττα, Μερσίνα, Λατάκια, Χαλέπι, Μερσίνα, Χάμα και άλλες περιοχές σε Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από τον σεισμό ξεκίνησε νωρίτερα προς τον Γολγοθά,. Η ελπίδα, όμως, για την Ανάσταση είναι αυτή που τους κρατά αισιόδοξους έτσι ώστε να θριαμβεύσουν απέναντι στη δοκιμασία που βιώνουν τον τελευταίο μήνα.

Η ανάσυρση τις πρώτες ημέρες  μέσα από τα χαλάσματα ανθρωπίνων ζωών σκόρπισε χαμόγελα και συγκινήσεις μέσα στο βαρύ κλίμα της συμφοράς. Οι εικόνες με τους διασώστες, μεταξύ αυτών και Έλληνες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, να βγάζουν από τα συντρίμμια ζωντανούς ανθρώπους έδωσε ελπίδα ότι τίποτα δεν χάθηκε.

Ανασύρουν ιερά κειμήλια και εικόνες μέσα από τα συντρίμμια

Αυτή την ελπίδα έρχεται να ενισχύσει η προσπάθεια ομάδων που περισυνέλλεξαν μέσα από κατεστραμμένες εκκλησίες που άφησε πίσω του ο σεισμός, ιερά κειμήλια καθώς και εικόνες που σώθηκαν από την ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και των μετασεισμών που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, ο Ραμί Σαρκίς με την ομάδα του εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει μία δυναμική προσπάθεια να ανασύρουν ιερά κειμήλια και εικόνες μέσα από τα συντρίμμια εκκλησιών. Οι προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς οι οποίοι γεννούν χαμόγελα για τη συνέχεια. Μία συνέχεια η οποία φαίνεται ανηφορική μέχρι την ημέρα που τα χαλάσματα θα ξανά σταθούν στα πόδια δίνοντας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να διασώσουν τα σεβάσματα της πίστεως μας από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Άρσος και από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από το Πατριαρχείο Αντιοχείας:

 ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR