Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Στις 29 Γενάρη η επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στη Συρία υπό τον ΟΗΕ



Με μικρή καθυστέρηση θα ξεκινήσουν τελικά οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία υπό τον ΟΗΕ, καθώς τελικά θα ξεκινήσουν στις 29 Ιανουαρίου αντί για σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Οι προσκλήσεις θα σταλούν αύριο Τρίτη, και οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν την 29η Ιανουαρίου», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Όπως σημείωσε στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι μια ευρεία εκεχειρία, η δράση εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία είπε ακόμη πως αναμένει να υπάρξουν «συνομιλίες εκ του σύνεγγυς» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα διαρκέσουν 6 μήνες και θα καλύψουν επίσης θέματα όπως η διακυβέρνηση, η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και οι μελλοντικές εκλογές.

Ο ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες και πρόσθεσε πως σκοπεύει να είναι όσο πιο ευέλικτες είναι δυνατόν.

Στο μεταξύ ήδη έχουν αρχίσει και καταγράφονται αντιδράσεις για τη διαδικασία με την Τουρκία να διαμηνύει ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τω Κούρδων στις συνομιλίες θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη και να τινάξει στον αέρα την πρωτοβουλία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.