Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σκόπια: “Σφαγή” στο ντιμπέιτ Ζάεφ – Μίτσκοσκι για τη Συμφωνία των Πρεσπών



Αυτό φάνηκε και στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στα Σκόπια ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως με αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε και πάλι πως η συμφωνία είναι επιζήμια για τα εθνική συμφέροντα της χώρας.

Πάντως όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει ποια θέση θα κρατήσει αν νικήσει τις εκλογές και αν θα σεβαστεί ή θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε όλη τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλούσε τη χώρα με τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε αντίθεση με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι που χρησιμοποιούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι δυο αρχηγοί αναφέρθηκαν και στις επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία με τον Ζόραν Ζάεφ να τονίζει πως στην περίπτωση που ηττηθεί ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, τότε είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που ζητήσει κάτι τέτοιο η αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναλάβει την ευθύνη αποτυχίας της υποψήφιας του κόμματός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 25%, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 22,4%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Μεγάλο, ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 40%.

Όσον αφορά την εθνική προέλευση των ψηφοφόρων στη Βόρεια Μακεδονία, η Σιλιάνοφσκα, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2%, έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα.

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά ανάμεσα σε Πεντάροφκσι και Σιλιάνοφσκα μεγαλώνει και ο υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι) συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, ενώ η υποψήφια του VMRO-DPMNE 26,2%.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου.