Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρωσία: Χωρίς τη «βοήθεια» των ξένων τραπεζών η έκδοση ομολόγων



Σχέδιο παράκαμψης των ξένων τραπεζών σε περίπτωση έκδοσης ομολόγων στο μέλλον ετοιμάζει η Ρωσία. 

Αυτό δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, μετά τις «παράλογες», όπως τις χαρακτήρισε, πιέσεις προς ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην εμπλακούν στην πρόσφατη έκδοση Ευρωομολόγου.

Χθες, η Ρωσία προχώρησε σε έκδοση 10ετούς Ευρωομολόγου ύψους 1,75 δισεκ. δολαρίων - μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις- με τη σχετικά υψηλή απόδοση του 4,75%, κάτι που αποτυπώνει τις δυσκολίες στο να βρει αγοραστές μετά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Δύσης προς διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές να μην συμμετάσχουν στην έκδοση.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι σε αντίθεση με την πρακτική του παρελθόντος, από εδώ και πέρα η Ρωσία δεν σκοπεύει να προσλαμβάνει διεθνείς τράπεζες για να τη βοηθήσουν στην έκδοση ομολόγων.

Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τον διεθνή οίκο διακανονισμού Euroclear και άλλους αντίστοιχους οργανισμούς εκκαθάρισης, που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν στο διακανονισμό των ομολόγων.

«Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση και θα βρούμε τρόπο για να απέχουμε από την προσέλκυση διεθνών τραπεζών στο μέλλον για την έκδοση των ομολόγων μας και να χρησιμοποιούμε τη δική μας δομή εκδόσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά», δήλωσε.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι το Euroclear δέχθηκε «πιέσεις άνευ προηγουμένου» και είπε ότιαξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήρθαν σε επαφή με επενδυτές λέγοντάς τους να μην συμμετάσχουν.

«Δεν μπορεί κανείς να μιλά για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων… εάν δεν επιτρέπεις στις εταιρίες και τις τράπεζές σου να έχουν κέρδη. Είναι παράλογο», δήλωσε.