Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: 2,5 εκατομμύρια προβολές είχε το βίντεο με τις εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίων του ISIS



Το βίντεο του χτυπήματος με βαλλιστικούς πυραύλους «Kalibr» που έκαναν πλοία του ρωσικού Στόλου της Κασπίας θάλασσας στις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο διάστημα λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο απαρίθμησε πάνω από 2,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο videohosting.

Στο φιλμάκι που διαρκεί δύο μόλις λεπτά, δείχνουν την εκστρατεία τεσσάρων πυραυλοφόρων πλοίων, εκτοξεύσεις πυραύλων, καθώς και τα πληροφοριακά σχεδιαγράμματα για την πορεία πτήσης πυραύλων πάνω από τα εδάφη του ιράν και του Ιράκ.

Συνολικά την Τετάρτη τα πλοία πραγματοποίησαν 26 εκτοξεύσεις πυραύλων σε 11 στόχους σε συριακές περιοχές Ράκκα, Ιντλίμπ και Αλέππο. Όπως ανέφερε στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούιν ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού, όλοι ι στόχοι καταστράφηκαν επιτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Αργότερα στο Υπουργείο Αμύνης ανέφεραν ότι εκτοξεύσεις πυραύλων έγιναν από το πυραυλοφόρο πλοίο «Dagestan», μικρά πυραυλοφόρα σκάφη «Grad Svyazhsk», «Uglich», «Veliky Ustiug».

«Οι εκτοξεύσεις έγιναν από συστήματα υψηλού στόχου «Kalibr-NK», οι βαλλιστικοί πύραυλοι των οποίων επιτυχώς και με ύψιστη ακρίβεια χτύπησαν τους καθορισμένους στόχους», λέγεται στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αμύνης στο Facebook.

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης άμεσης δράσης του Γενικού Επιτελείου, υποστρατηγός Ανδρει Καρταπόλοφ είπε ότι η Μόσχα εγκαίρως συντόνισε τα πυραυλικά χτυπήματα με τους εταίρους της. «Στις 5 και στις 6 Οκτωβρίου στο έδαφος της Συρίας η κατασκοπεία μας εντόπισε μια σειρά από σημαντικές εγκαταστάσεις τρομοκρατών οι οποίες υπάγονται στην άμεση καταστροφή», είπε ο Καρταπόλοφ, αφού εξήγησε ότι «για την καταστροφή τους αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς».

«Είχαμε έγκαιρο συντονισμό με τους εταίρους μας σχετικά με χτυπήματα με βαλλιστικούς πυραύλους», τόνισε ο στρατηγός. «Θέλω να τονίσω ότι προς συμφέρον της εξασφάλισης της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού ο διάδρομος της πορείας των πυραύλων σχηματίστηκε πάνω από ακατοίκητες περιοχές», διευκρίνισε.

Οι ειδικοί αποκαλούν την Τετάρτη της 7ης Οκτωβρίου ενός είδους ιστορική ημέρα: είναι η πρώτη μαχητική χρήση ρωσικών στρατηγικών μη πυρηνικών όπλων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς του συστήματος «Kalibr-NK» είναι μία από τις πιο μυστικές ρωσικές κατασκευές. Τα χαρακτηριστικά που δημοσιοποιήθηκαν επίσημα, αφορούν την εξαγώγιμη εκδοχή του πυραύλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από ανοικτές πηγές, οι πύραυλοι 3М-14 «Kalibr» έχουν βεληνεκές σε θαλάσσιους στόχους μέχρι 350 χλμ, σε χερσαίους – περίπου 1,5 χιλ. χλμ, ενώ σε πυρηνική εκδοχή μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση των 2,6 χιλ. χλμ.

Με πυραύλους «Kalibr» εξοπλίζονται πλοία όλων των ρωσικών στόλων. Με άλλα λόγια, κατ’ ανάγκην η Ρωσία από τη λεκάνη της Κασπίας θάλασσας μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικούς πυραύλους το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Εγγύς Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας μέχρι το Πακιστάν και αραβικά κράτη του Περσικού κόλπου. Αυτοί οι πύραυλοι είναι σε θέση να μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, και το ειδικό, πυρηνικό, μαχητικό μέρος.

Κατά τη γνώμη του προέδρου του «Κινήματος στήριξης του στόλου», πλοίαρχου Α’ βαθμού Μιχαήλ Νενάσσεφ η επιλογή πυραύλων ως μέσου καταστροφής αυτών των στόχων προφανώς αιτιολογείται με ύπαρξη κινδύνου που έχουν οι περιοχές τούτες για τη ρωσική αεροπορία.

«Οι πύραυλοί μας εγκαθίστανται σε πλοία και αποφεύγουν τα συστήματα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής προστασίας. Αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν ερασιτεχνικό σύστημα της αντιαεροπορικής προστασίας και οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται μόνο με σκοπό να μην κινδυνεύει η αεροπορία μας από πιθανά χτυπήματα από το έδαφος. Επειδή τα όπλα χρησιμοποιούνται όχι έτσι απλά. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλους του παράγοντες, δηλαδή αν υπάρχει σε αυτή την περιοχή κάτι που να μπορεί να παρουσιάζει απειλή στα αεροσκάφη μας. Με άλλα λόγια, η δράση έγινε με στόχο να σώσουμε ζωές και μηχανήματα των πιλότων μας που εδώ και μερικές μέρες καταστρέφουν εστίες τρομοκρατών που κατέλαβαν το έδαφος της Συρίας», είπε ο ειδικός.