Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024 -

Ψυχρός και ατάραχος ο 22χρονος που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη (Φωτό)



Αυτό είναι το πρόσωπο του τρόμου που αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη. Πιστεύεται πως είναι ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Οι πρώτες φωτογραφίες του τζιχαντιστή που σκόρπισε το θάνατο στην Λα Ράμπλα την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύτηκαν πριν από λίγη ώρα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

O 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ είναι αυτός, που σύμφωνα με την αστυνομία της Καταλονίας, οδηγούσε το μοιραίο λευκό βαν.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ο ίδιος να αποχωρεί ατάραχος από το σημείο της τραγωδίας χωρίς κανένα ίχνος πανικού και κατευθύνεται προς την αγορά της Μποκερία.

Λίγα λεπτά πριν, έχει παρασύρει αθώους που περπατούσαν αμέριμνοι στον πεζόδρομο στη Λας Ράμπλας. Παρέσυρε εκατοντάδες. Σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100.

Όπως αναφέρει η El Pais, τα τρία καρέ από το βίντεο ασφαλείας φαίνεται ο μακελάρης, λίγο μετά την επίθεση, να φεύγει από το σημείο.

Φοράει ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι, αθλητικά παπούτσια, σκούρο παντελόνι και γυαλιά ηλίου.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο δράστης από την αγορά κατάφερε να φτάσει στην περιοχή του πανεπιστημίου και να έκλεψε αυτοκίνητο για να διαφύγει.

Οι αρχές δεν αποκλείουν ο νεαρός τρομοκράτης να έχει ήδη φύγει από την Ισπανία και ενδεχομένως να έχει περάσει στη Γαλλία, ακόμη και με τα πόδια!

Η αστυνομία της Καταλωνίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι έχει αναγνωρίσει τον οδηγό του βαν στην τρ0μοκρατική επίθεση της Βαρκελώνης. Αλλά το όνομά του δεν το έδωσε στη δημοσιότητα ακόμα.

Ψάχνουν τον ιμάμη που όπλισε το χέρι των νεαρών τζιχαντιστών
 
Οι αρχές της Ισπανίας ελπίζουν να μπορέσουν σήμερα να καθορίσουν την ταυτότητα όλων των μελών του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Καταλονία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, την ώρα που ένα μέλος του εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας ιμάμης που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών αγνοείται.
 
Ο πυρήνας αυτός έχει εξουδετερωθεί, όμως ένα από τα μέλη του, ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ ένας Μαροκινός 22 ετών, καταζητείται ακόμη, με την αστυνομία να μην γνωρίζει αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ισπανία.
 
Εξάλλου ο Μαροκινός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.
 
Όμως ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».
 
Ο ισπανικός Τύπος διερωτάται για την παραμονή του ιμάμη στο Βέλγιο το 2016 στην περιοχή Μάχελεν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών.
 
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.
 
Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα.
 
Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στη φυλακή, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ο ιμάμης έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.
Ψάχνουν τον ιμάμη που όπλισε το χέρι των νεαρών τζιχαντιστών
 
Χθες Κυριακή σχεδόν 2.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στη διάρκεια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης.
 
Δώδεκα από τους 14 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί. Μεταξύ αυτών ένα επτάχρονο αγόρι αυστραλοβρετανικής καταγωγής και ένα τρίχρονο παιδί από την Ισπανία. Δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
 
Εξάλλου χθες το βράδυ στο γήπεδο Καμπ Νόου, όπου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Μπέτις, οι ποδοσφαιριστές έφεραν μαύρα περιβραχιόνια και είχαν καλύψει τα ονόματα στα μπλουζάκια τους, αντικαθιστώντας τα με τη λέξη «Βαρκελώνη».