Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μισνκ πρέπει να εφαρμόζονται



ΜΟΣΧΑ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι με χρήση των όπλων η Ουκρανία δε θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ακεραιότητά της, χρειάζεται πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων του Ντονμπάς. Για το γεγονός αυτό ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε από το βήμα της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο τερματισμός της αιματοχυσίας, η εύρεση του διεξόδου από το αδιέξοδο μπορεί να γίνει μόνο κατά την πλήρη και καλή τη πίστη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ από τις 12 Φεβρουαρίου της τρέχουσας χρονιάς. Με απειλές και με χρήση όπλων δεν θα εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας ", είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τα λόγια του, "χρειάζεται μια πραγματική ανάλυση συμφερόντων και δικαιωμάτων των ανθρώπων στο Ντονμπάς, χρειάζεται σεβασμός στην επιλογή τους, χρειάζεται να συντονιστούν μαζί τους, όπως και προβλέπεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, τα κύρια στοιχεία της πολιτικής διαμόρφωσης του κράτους ". "Εδώ είναι υπόσχεση ότι η Ουκρανία θα αναπτύσσεται ως πολιτισμένο κράτος, ως σημαντικότατος συνδετικός κρίκος στην κατασκευή ενός ενιαίου περιβάλλοντος της ασφαλείας και της οικονομικής συνεργασίας τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ευρασία", τόνισε ο Πούτιν.

Κατά τη γνώμη του, στην Ουκρανία συνέβη μια σοβαρή γεωπολιτική κρίση, από έξω προκλήθηκε ένα ένοπλο πραξικόπημα.

"Στην αρχή οι δυτικές χώρες συνέχισαν την πορεία για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ … Για ποιο λόγο, αναρωτιέμαι; Για ποιο λόγο έθεσαν τις χώρες στο μετασοβιετικό περιβάλλον να κάνουν την επιλογή: να είναι με τη Δύση ή με την Ανατολή; Κάποια στιγμή αυτή η λογική της αντιπαράθεσης έπρεπε να μεταμορφωθεί σε μια σοβαρή γεωπολιτική κρίση. Όπως και έγινε στην Ουκρανία, όπου εκμεταλλεύτηκαν την δυσαρέσκεια που είχε προς την κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και από έξω προκάλεσαν το ένοπλο πραξικόπημα. Ως αποτέλεσμα εξερράγη ο Εμφύλιος", είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν τόνισε ότι το διέξοδο από το αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο κατά την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ από τις 12 Φεβρουαρίου του 2015.