Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς σχολιάζουν ΔΝΤ και ΗΠΑ την ψήφο των Βρετανών



Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αναφέρθηκαν σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ανέδειξε νικητή το στρατόπεδο του Brexit.

«Πρέπει να πω ότι προσδοκούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Θα προτιμούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα... αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μακρά φιλία με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτός ο πολύ ιδιαίτερος δεσμός θα διαρκέσει», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Δουβλίνο.

Το ΔΝΤ κάλεσε τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.

Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.