Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας «ξέμεινε» από πλοία



Ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αποστολές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Γαλλία ζητεί ανοιχτά την στενότερη στρατιωτική συνεργασία των κρατών – μελών της Ένωσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας δεν θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ο λόγος είναι ότι η «Deutsche Marine» το πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας...ξέμεινε από πλοία.    

Ξέμπαρκοι αξιωματικοί και οπλίτες που βλέπουν έναν στόλο να υφίσταται μόνο στα χαρτιά, με τα παλιότερα πολεμικά να αποσύρονται και τα καινούργια να κρίνονται ακατάλληλα. 

 

Μετά την παταγώδη αποτυχία της «υπέρ- φρεγάτας» F125 κλάσης Baden-Württemberg, την οποία, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, οι εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας αρνήθηκαν να παραλάβουν από τα ναυπηγία της εταιρίας «ThyssenKrupp Marine Systems», το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας δεν μπορεί να συμμετάσχει σε καμία ευρωπαϊκή ή διεθνή αποστολή.  

Η απόσυρση από την ενεργό δράση του βοηθητικού πλοίου «EGV Berlin», το οποίο μαζί με το «EGV Bonn» θα χρειαστεί να παραμείνει για επισκευές στα ναυπηγία για μεγαλύτερη διάρκεια από όσο υπολόγιζαν οι αξιωματικοί της «Deutsche Marine» και με την απόσυρση 6 εκ των 15 φρεγατών παλαιού τύπου, η Γερμανία μένει στην πράξη χωρίς Πολεμικό Ναυτικό. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), Χανς- Πέτερ Μπάρτελς, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου, λέγοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό ξεμένει από πλοία. «Εντοπίζονται πάρα πολλές διοικητικές ευθύνες. Υπάρχει  έλλειψη προσωπικού και μερικές φορές οι κατασκευάστριες εταιρίες καθυστερούν άνευ εμφανούς λόγου την παράδοση των πλοίων. Είτε πρόκειται για παλαιά που επισκευάζονται, είτε για καινούργια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην γερμανική εφημερίδα ο Χανς- Πέτερ Μπάρτελς.  

Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό το βασικότερο πρόβλημα της Γερμανίας 

 

Ωστόσο  βασικότερος λόγος για το φιάσκο στο Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας είναι ότι η χώρα  μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αφεθεί στην προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά Γερμανών μηχανικών που δεν έχουν εργαστεί ποτέ τους σε ένα μεγάλο αμυντικό έργο. Δεν είναι ότι έχασαν την ικανότητά τους. Είναι ότι ποτέ δεν απέκτησαν τέτοια ικανότητα. Οι πτυχιούχοι  μηχανικοί τα τελευταία χρόνια δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν σε κατασκευαστές οπλικών συστημάτων και επιλέγουν καλύτερους εργοδότες, όπως η  «Siemens» και η «BMW» οι οποίοι προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και προοπτικές σταδιοδρομίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας αποτελούσε βασικό πυλώνα στις κοινές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στην Μεσόγειο Θάλασσα και στο Αιγαίο, στο πλαίσιο αποστολών έρευνας και διάσωσης, αλλά και διεθνώς, ιδιαίτερα στην προστασία πλοίων του εμπορικού ναυτικού από την πειρατεία. 

Η άσχημη κατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας προκαλεί έκπληξη και στην Γαλλία, καθώς μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, η Γαλλία, η μοναδική πλέον χώρα της Ε.Ε με πυρηνικό οπλοστάσιο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί μεγαλύτερη συνεργασία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέας της κοινής άμυνας και ασφάλειας.