Κυριακή 07 Αυγούστου 2022 -

Πληρώνει αποζημίωση στη γυναίκα του γιατί έκανε τις δουλειές του σπιτιούΈνας άνδρας από την Κίνα καλείται να πληρώσει αποζημίωση στη γυναίκα του γιατί αυτή έκανε πολλές δουλειές στο σπίτι όσο ήταν παντρεμένοι, αυτό αποφάσισε δικαστήριο. 

Η υπόθεση αυτή άνοιξε πολλές συζητήσεις στη χώρα για την αξία της οικιακής εργασίας. Η κυρία Wang έλαβε 50.000 γιεν, δηλαδή 6.354 ευρώ, για τα 5 χρόνια απλήρωτης εργασίας στο σπίτι, το διάστημα που ήταν παντρεμένη με τον κύριο Chen.

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα της Κίνας, που μπήκε σε εφαρμογή φέτος, ένας ή μια σύζυγος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση αν έχουν πέσει πάνω του τα περισσότερα από τα οικογενειακά βάρη, δηλαδή το μεγάλωμα των παιδιών, η φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών κλπ

Ο δικαστής στη συγκεκριμένη υπόθεση είπε ότι στο διαζύγιο συνήθως χωρίζεται η υλική περιουσία του ζευγαριού, αλλά οι οικιακές δουλειές συνιστούν «άυλη αξία»

Ο κύριος Chen κατέθεσε αίτηση διαζυγίου πέρσι και η πρώην σύζυγός του διεκδίκησε οικονομική αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι δεν συνεισέφερε καθόλου στη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού.

Η είδηση ότι η γυναίκα κέρδισε το δικαστήριο έχει γίνει viral στα κινεζικά μέσα και social media κι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τη συμβίωση των δύο φύλων.

Οι περισσότεροι τονίζουν ότι οι άνδρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τον μισό όγκο δουλειάς στο σπίτι και να συνεισφέρουν όσο περισσότερο γίνεται.

Επίσης, στα social media, πολλοί χρήστες γράφουν ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να νιώθουν πιεσμένες να συγκεντρωθούν στο σπίτι, ενόσω οι άνδρες εξελίσσονται επαγγελματικά.

Σύμφωνα με τον «Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη», οι Κινέζες δαπανούν περίπου 4 ώρες την ημέρα σε απλήρωτη εργασία, περίπου 2,5 φορές περισσότερο από τους άνδρες.