Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 -

Πεσκόφ: «Τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια που ανακοινώθηκαν αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις εκπροσώπων δυτικών χωρών»



Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εξήγησε πως τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν μια απάντηση στις δηλώσεις των «εκπροσώπων δυτικών χωρών», μεταξύ άλλων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που σχετίζονται με την πιθανή αποστολή «στρατιωτών του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα οργανώσουν «στο εγγύς μέλλον» γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα, με τη συμμετοχή κυρίως στρατευμάτων που βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στην Ουκρανία, ως απάντηση «στις απειλές» ηγετών χωρών της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με το ζήτημα, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για δηλώσεις του «Μακρόν», «Βρετανών εκπροσώπων» και ενός «εκπροσώπου της αμερικανικής Γερουσίας, εάν δεν κάνω λάθος».

Αυτοί οι ανώτεροι αξιωματούχοι «μίλησαν για βούληση και ακόμα και για πρόθεση να σταλούν ένοπλα αποσπάσματα στην Ουκρανία, δηλαδή να τοποθετηθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι από τον ρωσικό στρατό», επισήμανε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν «νέο κύκλο κλιμάκωσης της έντασης», καταγγέλλοντας την «πολύ επικίνδυνη ρητορική» του Γάλλου προέδρου.

Η ανακοίνωση για τα γυμνάσια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε απάντηση «στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.

«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του Στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.