Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πενς: Η Τουρκία καλά θα κάνει να μην δοκιμάσει που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ



Αυστηρό -αν όχι απειλητικό- μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει την Τετάρτη με ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ζητώντας για άλλη μια φορά την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ», λέει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα στην ανάρτησή του ο Μάικ Πενς αναφέρει: «Ο κληρικός Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει να απελευθερωθεί. Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι στις ΗΠΑ».

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος τους νέους δασμούς από την Τουρκία

Την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης καταδικάζει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρές» οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα η Άγκυρα απαντώντας στα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον κι αξιώνοντας εκ νέου την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη της καθώς η Τουρκία αντιμετώπισε τον πάστορα Μπράνσον, «ο οποίος όπως γνωρίζουμε είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας πιστός Χριστιανός που δεν έκανε τίποτα κακό», με τρόπο «πολύ άδικο, πολύ κακό».

Η Σάρα Σάντερς υπογράμμισε ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τουρκικό χάλυβα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και στην περίπτωση απελευθέρωσης του πάστορα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» τόνισε.