Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παραδόθηκε στο αμερικανικό ναυτικό το μεγαλύτερο αντιτορπιλικό της ιστορίας του, USS Zumwalt



Παραδόθηκε την Παρασκευή στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το αντιτορπιλικό USS Zumwalt (DDG 1000), το πρώτο σκάφος της κλάσης του (σκαφών επιφανείας πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς) και ταυτόχρονα το πιο μεγάλο αντιτορπιλικό της ιστορίας του στόλου των ΗΠΑ.

Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για παρατεταμένες επιχειρήσεις κοντά σε ακτές και επιθέσεις εναντίον χερσαίων στόχων, και, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ναυτικού, θα παρέχει ανεξάρτητη προκεχωρημένη παρουσία και αποτροπή, υποστήριξη ειδικών δυνάμεων και θα λειτουργεί ως σημαντικό κομμάτι πολυκλαδικών εκστρατευτικών δυνάμεων.

 

  

«Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα όχι μόνο για το πρόγραμμα DDG 1000 και τη ναυπηγική ομάδα, αλλά για όλο το αμερικανικό ναυτικό» δήλωσε ο υποναύαρχος Τζιμ Ντάουνι, υπεύθυνος προγράμματος.

 

Το περίπου 200 μέτρων σκάφος έχει ειδικό σχεδιασμό για χαμηλό ίχνος στα εχθρικά ραντάρ και είναι επίσης το πρώτο πλοίο επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού που διαθέτει το καινοτόμο σύστημα ενέργειας IPS (Integrated Power System), για την παροχή άμεσου ρεύματος 1000 volt σε όλο το σκάφος.

Κάθε σκάφος της κλάσης διαθέτει δύο Advanced Gun Systems, ικανά για βολές βλημάτων μακράς εμβελείας (LRLAP- Long Range Land Attacl Projectiles) σε απόσταση 63 ναυτικών μιλίων.

Επίσης, κάθε σκάφος φέρει εξελιγμένα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Tomahawk, Evolved Sea Sparrow, Standard και ανθυποβρυχιακών ρουκετών ASROC. Τα σκάφη της κλάσης επίσης θα διαθέτουν ενεργητικούς και παθητικούς αισθητήρες, καθώς και ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών (MFR).

Το σκάφος θα τεθεί σε ενεργό υπηρεσία στις 15 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η ναυπήγηση των αδελφών σκαφών USS Michael Monsoor (DDG 1001) και USS Lyndon B. Johnson (DDG 1002).