Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 -

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό



Την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό και κυρίως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πόροι που θα δοθούν υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ, χρήματα πουθα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το MEGA, συντονιστής της προσπάθειας για την Ελλάδα θα αναλάβει ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην εν λόγω εξέλιξη αναφέρεται ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Επιτροπή». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Υπενθυμίζεται πως όπως επεσήμανε  εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Το προσφυγικό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 25.000 πρόσφυγες και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων.