
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ανέμενε να φιλοξενήσει σήμερα στο Λονδίνο έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, φέρνοντας κοντά τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη και διατηρώντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων, ακόμη και όταν συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως όμως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, ο βρετανός υπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση από την ξαφνική απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αργά την Τρίτη να μην εμφανιστεί και από μια αυξανόμενη «χορωδία» διαρροών που προφανώς προέρχονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και έχουν ως στόχο να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις και να προωθήσουν την ιδέα ότι οι πιο σημαντικές συζητήσεις είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα απευθείας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ανταλλάξει εδάφη που δεν ελέγχει στην Ουκρανία με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κατάληψης της Κριμαίας το 2014, με άλλα λόγια με την επίσημη αναγνώριση ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν τα σύνορα με τη βία, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικό προηγούμενο», παρατηρεί το δημοσίευμα που υπογράφει ο Dan Sabbagh.
Τα μηνύματα του Κρεμλίνου είναι προσεκτικά βαθμονομημένα και σχεδόν σίγουρα σχεδιασμένα για να δυσκολέψουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα επισημάνει -όπως επανέλαβε ο Ζελένσκι την Τρίτη- ότι δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει νομικά την κατάληψη της Κριμαίας ή οποιουδήποτε άλλου εδάφους της που κατέχει η Ρωσία.
Όμως η Ρωσία ποντάρει στην ιδέα ότι η Ουκρανία έχει κουραστεί μετά από πάνω από τρία χρόνια πολέμου και ότι η πρότασή της αποτελεί λογικό αντίλογο στις δυτικές προτάσεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη, ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν να διεξαχθούν άλλες συνομιλίες.
Και με τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται απελπισμένος για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός και απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου, είναι μια πρόταση που ο Λευκός Οίκος μπορεί να αρχίσει να προωθεί δημοσίως», καταλήγει ο Guardian.
Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του Sky News στη Μόσχα, Ιβόρ Μπένετ, σχολιάζει την είδηση ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες στο Λονδίνο έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά.
Όπως σημειώνει το βρετανικό Μέσο, οι κορυφαίοι διπλωμάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία ανέβαλαν τελικά το σχέδιο να συναντηθούν σήμερα στην πρωτεύουσα για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου της Ρωσίας.
Συνομιλίες πραγματοποιούνται, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
«Η Μόσχα θα είναι ευχαριστημένη, ακόμη και αν δεν έχουμε ακούσει ακόμη τίποτα από ρώσους αξιωματούχους», σημειώνει ο Μπένετ.
Το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν εξελίσσονται στο επίπεδο που θα έπρεπε, είναι «ενδεικτικό του πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε», εξηγεί. «Ο στόχος των συνομιλιών υποτίθεται ότι θα ήταν να συμφωνηθεί μια κοινή θέση μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου, Ευρώπης και Κιέβου – αλλά φαίνεται ότι αυτό αποδεικνύεται πράγματι πολύ δύσκολο», ανέφερε ο Μπένετ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014. «Αυτό είναι αδύνατον για την Ουκρανία», λέει ο Μπένετ, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη θα δυσκολευόταν να συμφωνήσει με αυτό.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι θέλει να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας [και με τις σημερινές συνομιλίες να υποβαθμίζονται], αυτό φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό».
Ο πρόεδρος Πούτιν προτείνει το “πάγωμα” της γραμμής του μετώπου και δεν θα διεκδικήσει εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, στις τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.
Ο Πούτιν είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε εκείνες τις περιοχές των τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, πρόσθεσε η εφημερίδα που επικαλείται τρεις πηγές.
Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ. «Ελπίζουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» στο θέμα της Ουκρανίας, είπε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, επειδή δεν προχωρά η προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο.
Η Ρωσία κερδίζει τα εξής:
Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία, δηλαδή και de facto και de jure.
Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των καταληφθέντων και ενσωματωμένων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, δηλαδή μόνο de jure.
Υπόσχεση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή καθώς είναι κάτι το οποίο δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την Μόσχα στην παρούσα φάση. Αντίθετα σκέφτονται ότι θα αποτελούσε και οικονομική ευκαιρία για τη Ρωσία στην μεταπολεμική εποχή.
Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014 και ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Η Ουκρανία θα λάβει: Εγγύηση ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία και αποζημιώσεις και βοήθεια για ανασυγκρότηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.
Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με διανομή ρεύματος τόσο σε Ουκρανία όσο και Ρωσία.
Υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εξορυκτικά κοιτάσματα, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.
Το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Πούτιν.
Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη διάθεσης για ειρήνη.
Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει ξανά στη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα για τέταρτη συνάντηση με τον Πούτιν, όμως τόσο αυτός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Κιθ Κέλογκ, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο στις συνομιλίες με Ουκρανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.
Πηγή από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Ουκρανία συζητούν πλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών, αντί για πλήρη συμφωνία ειρήνης με βάση το σχέδιο Τραμπ.
Ο Ρούμπιο έγραψε στο Twitter ότι είχε μια «παραγωγική» συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του και ότι αναμένει να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά το Λονδίνο.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε να βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες μία σημαντική εξέλιξη στον ουκρανικό πόλεμο και η μόνη πλευρά που δημιουργεί προβλήματα είναι η ουκρανική με την παρασκηνιακή βοήθεια της ΕΕ.