Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι γυναίκες του Ιράν επιστρέφουν στα γήπεδα… αλλά σε «ειδικές» θύρες-κλουβιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)



Αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές του Ιράν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί.

Αύριο, Πέμπτη, για πρώτη φορά στο Ιράν εδώ και 40 χρόνια, περίπου 3.500 γυναίκες θα παρακολουθήσουν στην Τεχεράνη από κοντά τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα της Καμπότζης για την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ του 2022.

 


 

 

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο.

Τότε η FIFA άσκησε πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Ναι μεν η FIFA έχει αποφασίσει να στηρίξει μέχρι τέλους την παρουσία των γυναικών στο γήπεδο στο Ιράν, ωστόσο, οι ετοιμασίες στο «Azadi Stadium», φανερώνουν πως όπως και να ‘χει, θα βρίσκονται στο περιθώριο αφού οι υπεύθυνοιστήνουν μία ιδιότυπη κερκίδα-κλουβί…

Το «Azadi Stadium» ανοίγει τις πύλες του για το γυναικείο κοινό έπειτα από τέσσερις δεκαετίες και τα εισιτήρια που αντιστοιχούσαν στις γυναίκες, εξαντλήθηκαν άμεσα για το παιχνίδι της Πέμπτης (10/10) απέναντι στην Καμπότζη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Παρ’ όλα αυτά, οι ετοιμασίες έδειξαν και πάλι πως βρέθηκε τρόπος να παραμείνουν στο περιθώριο, αφού θα… μαντρωθούν σε κερκίδα, στην οποία μπήκε κάγκελο ώστε να μην υπάρχει επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.